Petak 19.07.2013.
18:13
Beta

Andrić: Osveta jedino objašnjenje ubistava u Srebrenici

U pisanoj izjavi uvedenoj u dokaze, general VRS u penziji Andrić precizirao je da je to mogla biti "osveta za hiljade Srba" koje su pre jula 1995. u okolini Srebrenice ubile muslimanske snage iz enklave pod komandom Nasera Orića.

Radovan Karadžić

Uz osvetu, bili su "mogući i neki propusti u komandovanju", napomenuo je svedok, koji je tada bio komandant Birčanske brigade VRS. Andrić je potvrdio da je na dan pada Srebrenice, 11. jula 1995, u obližnjem Bratuncu, prisustvovao sastanku komandanta VRS Ratka Mladića sa generalom Radislavom Krstićem, komandantom Drinskog korpusa, i zapovednicima Bratunačke i Zvorničke brigade, Vidojem Blagojevićem i Vinkom Pandurevićem.

Po Andriću, međutim, "nije bilo reči o bilo kakvom likvidiranju i premeštanju lokalnog stanovništva". Ni generala Krstića, koji je vodio ofanzivu, Andrić "nikada nije čuo da govori ni sa kim o nezakonitom ubijanju zarobljenika iz Srebrenice".

Tribunal je generala Krstića, zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici, osudio na 35 godina zatvora. Pukovnicima Blagojeviću i Pandureviću zbog učešća u zločinima nad Muslimanima izrečene su zatvorske kazne od 15 i 13 godina. Tadašnjeg predsednika RS i vrhovnog komandanta VRS, Karadžića (68) optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je ta vojska zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

General Andrić posvedočio je da je, krajem maja 1992, naredio "premeštanje civilnog muslimanskog stanovništva" iz zone odgovornosti Biračke brigade, ali "organizovano i u saradnji sa opštinama". Naređenje se, kako je izjavio, odnosilo samo za "Muslimane koji su hteli da idu".

Svedok je naređenje opravdao prisustvom brojnih muslimanskih snaga, ali i srpskih paravojski, koje su u tom području bile "pretnja i za Srbe i za Muslimane". Andrić je potvrdio i da je, u isto vreme, naredio i da u Vlasenici bude otvoren zarobljenički logor, ali uz poštovanje svih međunarodnih humanitarnih propisa.

Za ubistva Muslimana u logoru Sušica, počinjena krajem septembra 1992, komandant Birčanske brigade, kako je posvedočio, nije znao. Tužioci će Andrića unakrsno ispitivati u ponedeljak, 22. jula.

2024 © - Vesti online