Petak 19.07.2013.
15:18
Beta

Zbog kosovskih viza zaustavljeni ruski studenti

Na prelazu Jarinje, Pogranična kosovska policija privremeno zaustavila grupu studenata iz Belogoroda iz Ruske Federacije, jer "nisu imali kosovske vize"
 

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Srećko Milačić rekao je za agenciju Beta da je posle zadržavanja od sat i po studentima dozvoljen prolaz.

"Radi se o razmeni studenata, odnosno učešću grupe studenata iz Belogoroda koji u okviru međunarodne saradnje naša dva univerziteta u programima i projektima u oblasti visokog obrazovanja, tradicionalno dolaze na Kosovo i Metohiju", rekao je Milačić i dodao da je iz istih razloga početkom jula grupi studenata takođe iz Belogoroda bio onemogućen ulaz na Kosovo, odnosno poseta Učiteljskom fakultetu u Leposaviću.

Predsednik Srpsko-ruskog prijateljstva u Kosovskoj Mitrovici Vladimir Rakić kritikovao je zaustavljanje grupe studenata iz Ruske Federacije na integrisanom prelazu Jarinje i istakao da bi nadležni morali da reaguju na takve provokacije.

"Ako su i uvedene vize za ulazak građana Ruske Federacije na Kosovo, one ne bi smele da važe za sever pokrajine, jer pitanje severa nije u potpunosti definisano u pregovorima Beograda i Prištine", rekao je Rakić.

2024 © - Vesti online