Četvrtak 18.07.2013.
21:03
Beta

Zašto je Dodik zadovoljan?

Predsednik RS-a Milorad Dodik
 

Evropski sud za ljudska prava je danas jednoglasno odlučio da je u slučaju Maktouf i Damjanović povređen član 7. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Sud BiH za ratne zločine sudi po Krivičnom zakonu iz 2003. godine koji predviđa znatno veće zatvorske kazne od Krivičnog zakona Jugoslavije koji bi trebalo da važi u vreme kada su dela izvršena.

Predstavnici RS godinama tako traže da se za ratne zločine sudi po tom ranijem, jugoslovenskom zakonu jer je on važio u vreme izvršenja tih krivičnih dela ratnih zločina.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da "Sud BiH nije trebao ni da postoji i da donosi takve odluke što je sada pokazao i evropski sud. Kada smo mi o tome govorili, onda smo proglašavani na razne načine, i RS i ja lično. Sada smo dobili satisfakciju, bez obzira o kom se predmetu radi, jer je reč o suštini".

Po rečima Dodika, presuda Suda iz Strazbura "osnažiće političku borbu RS protiv Suda i Tužilaštva BiH koji su nametnuti od strane visokih predstavnika i izvan su dejtonske i ustavne strukture BiH".

Predsednik Skupštine RS Igor Radojičić rekao je da je odluka Suda u Strazburu "direktan šamar Sudu i Tužilaštvu BiH" za sve što su radili deset godina.

"Konkretna posledica za sve osobe koje su pred Sudom BiH, suđene primenom Krivičnog zakona iz 2003. godine za ratne zločine, da mogu ući u reviziju presuda", kazao je Radojičić.

On smatra da predsednica Suda BiH Meddžida Kreso treba da podnese ostavku.

2024 © - Vesti online