Četvrtak 18.07.2013.
17:46
pressonline.rs

Vulin glavni kandidat za šefa pregovaračkog tima sa EU?!

Aleksandar Vulin
 

Ispunjava li Vulin uslove za ovu poziciju?

Kažu da ima iskustva u pregovaranju, već dugo je u politici, poznat je čelnicima EU, koji su, uzgred, i zahtevali da pregovarački tim ne predvodi neki, za njih, anonimus, ali odluka o tome hoće li zaista on biti taj zavisi od odluke Vlade, a Vlada, opet, zavisi od jednog, najviše dvojice političara u ovom trenutku.

"Korisitim ovu priliku da pozovem Vladu Srbije da odmah odredi ko će predovoditi tim sa kojim će evropski komesar za proširenje Štefan File i njegovi saradnici otpočeti novu eru života u Srbiji u kojoj će svaki novi dan značiti ispunjavanje nekog od zahteva i ostvarivanje boljeg života građana", kazao je Nikolić posle sastanka sa Fileom.

U javnosti se do nedavno provlačilo nekoliko imena za tu funkciju - i svi ti kandidati bili su zaista ozbiljna opcija - ali se i od Tanje Miščević i Roksande Ninčić, kao i od Marka Đurića, poslednjih dana definitivno odustalo.

Sada je, kako stvari stoje, knjiga spala na jedno slovo, to jest jedno ime, a ono glasi - Aleksandar Vulin.

Ukoliko do ovog postavljena dođe, Vulin neće izdržati godinu na čelu Kancelarije za KiM, gde je postavljen trećeg avgusta 2012.

Pročitajte još: Nikolić: Vlado, odredi pregovarački tim!

Vučković (DS): Što pre izabrati pregovarača

Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Nataša Vučković rekla je da je veoma važno da se u najskorije vreme izabere šef pregovaračkog tima sa EU i da to treba da bude osoba koja uživa ugled u široj javnosti.

"Izuzetno je važno da Vlada što pre odredi šefa pregovaračkog tima kako bi on mogao da formira svoj tim. Bilo bi dobro da smo već juče i danas prilikom boravka (komesara za prošrienje EU) Štefana Filea imali u vidu kakav će pregovarackci tim biti, ali je vrlo važno da se takva odluka donese", kazala je Nataša Vučković (DS) novinarima u Skupštini Srbije.

Po njenim rečima, šef pregovaračkog tima treba da dobro poznaje proces pristupnih pregovora, način odlučivanja u EU, da ima velike diplomatske i pregovaračke kapacitete, stručni integritet i ugled, i da uživa ugled u široj javnosti.

2024 © - Vesti online