Četvrtak 18.07.2013.
13:34 >> 16:26h
Beta

Nikolić: Vlado, odredi pregovarački tim!

Predsednik hoće tim!

Posle susreta sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, Nikolić je rekao da Srbija do kraja septembra očekuje od EU "tačan spisak zadataka u daljem procesu evropskih integracija, kada sve zemlje ukljuce svoje zahteve u pregovaracki okvir".

Nikolić je naveo i da će postupak analize i procenjivanja reformi (skrining) za svako poglavlje verovatno da traje do kraja iduće godine, a da će do kraja januara biti održana prva međuvladina konferencija čime zvanično počinju pregovori sa EU.

Nikolić je rekao da će glavna pažnja biti odmah posvećena ključnim poglavljima, 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa, temeljnih sloboda i prava, bitke protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Pitanje Kosova i Metohije želimo da tretiramo u 35. poglavlju, odnosno delu koje se bavi ostalim pitanjima. Rubikon je pred nama. Kad ga pređemo, kad krene na bolje, shvatićemo da nismo uzalud naučili kako da pretvorimo zajedničku patnju u nadu za bolju budućnost", rekao je Nikolić.

LDP: Izbor pregovarača deo sapunice o rekonstrukciji

 

Poslanik Liberalno demokratske partije (LDP) Bojan Đurić rekao je da je izbor pregovarača sa EU "deo sapunice o rekonstrukciji vlade" i da očekuje da on bude izabran "direktnom partijskom pogodbom i natezanjem konopca".

"Očekujem da vladajuća koalicija izabere pregovarača onako kako bira ministre i sve druge aktere u svojim političkim procesima - direktnom partijskom pogodbom i natezanjem konopca, a to natezanje konopca traje već duže vreme, šsto se vidi i iz izjava lidera vladajuće koalicije", rekao je Đurić i dodao da bi u izboru pregovarača sa EU trebalo da učestvuje i opozicija, kao što je to bilo i u drugim zemljama koje su
pristupile EU.

"Žao mi je što (predsednik Skupštine Srbije) Nebojša Stefanović nije ponudio vladi ili je obavezao da i parlament učestvuje u procesu izbora pregovarača onako kao su opozicione partije u tome učestvovale u drugim zemljama", rekao je Đurić.

2024 © - Vesti online