Sreda 17.07.2013.
20:11 >> 22:10h
Beta

File: EU ima poverenje u Srbiju

Stefan File i Ivica Dačić
 

Posle sastanka sa delegacijom Vlade Srbije na čelu sa premijerom Ivicom Dačićem, File je rekao da će u septembru Evropska unija početi analitički pregled (skrining) stanja u srpskim institucijama koji će trajati 18 meseci.

"Srbija je počela jedno važno poutovanje i ja imam poverenja u srpsku vladu i građane da će uspeti da ispune svoj cilj", rekao je File.

Upitan o poglavlju 35 pregovora koje se tiče Kosova, File je rekao da se osnovni proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine vodi kroz dijalog dve strane, kao i da se to pitanje direktno ili indirektno pominje u više poglavlja.

Premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da Srbija što pre mora da formira pregovarački tim i imenuje glavnog pregovarača.

"File nas je obavestio da je njegov tim već pripremio jedan okvirni plan skirninga (analitičkog pregleda) za Srbiju, da će to početi krajem septembra i trajati 18 meseci", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu.

File se danas u Beogradu sastao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, potpredsednicom vlade Suzanom Grubješić, ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem, ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem i ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem.

Evropski komesar će se sutra drugog dana posete Srbiji obratiti poslanicima Skupštine Srbije, a potom će se sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

2024 © - Vesti online