Sreda 17.07.2013.
18:11
Vestionline

Astronaut se umalo udavio tokom šetnje po svemiru

Foto: Ilustracija
 

Tokom druge šetnje po svemiru tokom potekle dve nedelje, radi rutinskog odžavanja MSS, u kacigu italijanskog astronauta procurilo je između jednog i pet litra vode, tvrde opredstavnici NASA. Voda je počela da mu ulazi u usta, uši, oči i nos, tako da je morao da zamoli kolegu da mu pomogne da se vrati u stanicu.

U pomoć mu je pritekao Nasin astronaut Kristofer Kesidi, koji je zajedno sa njim izašao u svemir da bi MSS pripremili za dolazak ruskog multifunkcionalnog modula, koji se očekuje krajem godine. Bilo je planirano da u svemiru ostanu nešto duže od sata, ali zbog ovog incidenta su morali da se vrate ranije, budući da količina vode uopšte nije bila mala.

Nasa sada istražuje da li je voda procurila iz vrećice s vodom za pićem, koja sadrži oko litar tečnosti, ili iz sistema za rashlađivanje, u kome ima nešto više od tri litra.

Posadi na svemirskoj stanici je trebalo 24 minuta da svog druga izvuče iz odela u kome je već počinjao da se davi, a astronaut je, nakon što se iskobeljao iz skafandera, Kontroli misije saopštio da je “voda imala čudan ukus, drugačiji od one koju imamo za piće”.

Parmitanu je ovo bila tek druga svemirska šetnja i on je prvi Italijan svih vremena koji je kročio u otvoreni svemir.

2024 © - Vesti online