Sreda 17.07.2013.
12:44
Beta

SPC i RPC ljuti na vlast zbog KiM

"Naše sadašnje rukovodstvo je pod priličnim uticajem Zapada. Crkva čini sve da njihovu svest veže za moćnu rusku istoriju, rusku crkvu", rekao je srpski patrijarh u susretu, u rezidenciji ruskog patrijarha.

Patrijarh Irinej i patrijarh Kiril

Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril uzvratio je da se slaže sa stavom poglavara SPC, Svetog arhijerejskog sabora i Svetog sinoda SPC o Kosovu.

"Mi sa žaljenjem konstatujemo da političko rukovodstvo Srbije nema snagu da bude principijelno. Smatramo da srpsko rukovodstvo treba da osluškuje stav SPC, a ne da ga ignoriše, tim pre javno", ukazao je ruski patrijarh.

Poglavar SPC se nalazi u zvaničnoj poseti Rusiji, na poziv poglavara RPC, i predvodi delegaciju SPC koja će učestvovati u obeležavanju 1025 godina krštavanja Rusije. Patrijarh Irinej je pozvao RPC i rusko rukovodstvo da pomognu "u očuvanju Kosova i Metohije".

"Molimo vas, i preko vas, državno rukovodstvo Rusije da nam pomognete da sačuvamo Kosovo i Metohiju", rekao je patrijarh Irinej u razgovoru sa patrijarhom RPC.

Patrijarh Kiril je kazao da RPC "bezrezervno podržava pravedan stav SPC" i da je to "zajednički stav".

Patrijarh Irinej je kazao da "odricanje od Kosova znači odricanje od
istorije, kulture, duhovnosti" i da se crkva "moli iz sve snage da zadržimo Kosovo i Metohiju".

Patrijarh Kiril rekao je da će nastaviti dijalog sa ruskim, ali i rukovodstvima drugih država, o odbrani stava da Kosovo ostane u okvirima Srbije. Dodao je da treba razmisliti o modelima rešenja situacije na Kosovu i Metohiji, ali tako da daje čvrste garancije za opstanak srpske zajednice i očuvanje svetinja SPC.

U nalaženju takvog modela, prema njegovim rečima, treba da učestvuje i SPC "koja nosi duhovnu i moralnu odgovornost za ostanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

Delegacija SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom će u okviru proslave 1025. godišnjice krštenja Rusije, tokom 13-dnevne posete, posetiti pored Rusije i Ukrajinu i Belorusiju. U tim svečanostima učestvuju i delegacije drugih pravoslavnih crkava, a duhovne poglavare primiće predsednici sve tri zemlje – Vladimir Putin, Vladimir Janukovič i Aleksandar Lukašenko.

2024 © - Vesti online