Sreda 17.07.2013.
13:59
S. Đurić - Vesti

I Srbija snima film o Principu

RADI U OKVIRU BUDŽETA: Zoran Janković
 





- Po scenariju Pere Zupca počinje snimanje dokumentarno-igranog filma o Lazi Kostiću. Film u kome će biti i igranih scena režiraće Marko Marinković, publici poznat po seriji "Moj rođak sa sela", koja je doživela veliki uspeh. Još smo u fazi pripreme, a glavne uloge će tumačiti Igor Pervić i Anđelka Jovanović, a uskoro će biti poznati i ostali detalji. Trenutno biramo lokaciju gde ćemo raditi, planiramo da počnemo u avgustu, a završimo u novembru - kaže Janković koji otkriva i detalje ovog filma.


- Glavna tema priče biće tužna sudbina Lenke Dunđerski u koju se zaljubio Laza Kostić. On je Lenki posvetio i jednu od najlepših pesama srpske poezije "Santa Maria Della Salute".


Osim ovog u pripremi je film i serija od četiri epizode o Gavrilu Principu. Radni naslov je "Branio sam Mladu Bosnu", a radićemo u saradnji sa RTS-om uz podršku Ministarstva kulture. Biće to priča o austrougarskom advokatu Rudolfu Cistleru, koji je po službenoj dužnosti branio Gavrila Principa i ostale pripadnike Mlade Bosne i dokazao da je Austrougarska počinila agresiju. Scenario je napisao Srđan Koljević, koji se ovom tematikom bavi već 20 godina. Snimanje bi trebalo da počne u septembru.

Suđenje Gavrilu Principu
 


Kada je planirana premijera?
- Planiramo da film prikažemo u Banjaluci i u Beogradu u martu sledeće godine, a igranu seriju za Vidovdan i to na stogodišnjicu atentata na Franca Ferdinanda i početka Prvog svetskog rata. Inače, tada će biti održana i zajednička svečanost Republike Srpske i Srbije povodom obeležavanja stogodišnjice od ovog događaja.


Mnoge filmadžije se žale na nedostatak para, a vi radite punom parom. Kako?

- Teško je danas snimati filmove i serije. Nemam dugove i zadovoljan sam zbog toga. I nikad ih nisam imao dosad. Nisam hteo da radim filmove i serije za koje nisam bio siguran da mogu finansijski da ih pokrijem. To je jedna od stvari zbog kojih dolazi do problema, jer ako krenete da radite, a nemate dovoljno novca dolaze problemi, neispunjeni ugovori, obaveze, dugovi... Nikad to nisam hteo, trudio sam se i uspeo sam u tome. Sve ovo što sam uradio bilo je u okviru budžeta, sve plaćeno na vreme, od honorara saradnika do doprinosa i poreza državi. Može da se napravi dobra računica, samo treba verovati u to.
 

Ne odustaje od Mir-Jam

Ne odustajete ni od ekranizacija romana Milice Jakovljević - Mir Jam...?
- Posle uspeha serija "Ranjeni orao", "Greh njene mame" i "Nepobedivo srce", ovog puta reč je o seriji "Samac u braku" koja će takođe biti rađena po istoimenom romanu Mir-Jam. Snima se osam epizoda, a seriju će režirati Ivan Stefanović. U završnim smo dogovorima oko glumačke podele, a posle toga krećemo i sa radom. Serija će biti prikazana na proleće sledeće godine - kaže Janković.

2024 © - Vesti online