Sreda 17.07.2013.
14:02
D. Dekić - Vesti

Toma pobesneo zbog Bastilje

Ljutnja bez dobrog razloga: Predsednik Tomislav Nikolić
 

Zato je, kako kažu naši izvori, prazno zvučala poruka koju je pred 1.000 zvanica izrekao ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio da su odnosi Srbije i Francuske od dolaska nove vlasti, znatno unapređeni, jer su slavlje bojkotovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer i njegov zamenik Ivica Dačić i Aleksandar Vučić.


- Razlog srpskog diplomatskog gafa bila je prvenstveno uvređenost Tomislava Nikolića što je na poziv Francuske, predsednik Hrvatske Ivo Josipović pratio marširanje 75 hrvatskih vojnika iz lože na Jelisejskim poljima, dok niko iz Beograda nije pozvan u Pariz. Nikolića je ljutilo što je Srbija izgubila puno vojnika u oba svetska rata kao francuski saveznik, a da Hrvatske u tome nije bilo, da bi sada njihovi vojnici uveličavali veliku vojnu paradu - priča naš sagovornik koji tvrdi da je Nikolić u jednom momentu razmišljao čak i da bude upućen demarš Parizu, ali se u poslednjem momentu od toga odustalo.

Savetnici branili čast

Misiju gajenja dobrih odnosa Srbije i Francuske predsednik Srbije je prepustio svojim savetnicima Marku Đuriću i Oliveru Antiću.
Boje Vlade branili su potpredsednica za evropske integracije Suzana Grubješić i ministar kulture Bratislav Petković, a pojavio se i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović.

Nebojša Stefanović i ambasador Francuske Fransoa Denio
 


Zanimljivo je da predsedniku Srbije nije smetalo da početkom jula ide u Zagreb na proslavu ulaska u EU i prećuti nazivanje srpskih naučnih velikana Hrvatima, ali jeste što je njegov kolega iz najmlađe članice EU, bez njega uveličao francuski događaj. Ovakvim potezom se, prema stručnom mišljenju u ime Srbije pravi skandal tamo gde mu mesta nema, jer se vrh Srbije uvredio zato što ih nije pozvao u goste neko ko nije trebalo ni da ih zove.

Loši đaci

Zoran Dragišić ističe da je, nažalost, izgleda ostala nenaučena lekcija s kraja prošlog veka.
- Znamo kako smo loše prošli kada je supruga bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića Mirjana Marković pokrivala beogradski Spomenik zahvalnosti Francuskoj koji je podigao Stepa Stepanović. To je bilo najtragičnije potonuće - kaže Dragišić.

Francuska, prema rečima bivšeg ambasadora Srbije u Parizu Predraga Simića ima pravo da pozove koga hoće na svoju proslavu, a kako kaže u takve stvari se jedna zemlja drugoj ne meša. On kaže da ukoliko je neodazivanje beogradskoj proslavi Dana Francuske protest srpskog vrha, onda takvo reagovanje "nije na mestu" i liči na ponašanje vlasti iz 90-ih godina prošlog veka.


- Propust je naše diplomatije ako je Srbija želela da se nađe na Jelisejskim poljima, jer je onda trebalo signalizirati Parizu - kaže Simić i dodaje da mesta demaršu ima samo ukoliko Francuska odbije nekog od državnika koji je stavio do znanja da želi da bude na proslavi u toj zemlji.

Nedolazak na prijem ambasade u Beogradu, prema rečima ovog stručnjaka za međunarodne odnose je potez neprimeren evropskom kursu Srbije.


Hrvatska zastava se u Parizu vijorila, među zastavama i vojnicima 13 afričkih zemalja koje su ratovale protiv Al Kaide u Maliju, gde su Hrvati učestvovali kao "plavi šlemovi".


Srbiji odlazak u Mali nije bio ni na kraj pameti sve do 22. maja ove godine kada je na poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, parlament usvojio vladinu odluku o odlasku 13 srpskih vojnika u severnoafričku zemlju.

Pozvani samo učesnici misije u Africi: Ivo Josipović, Ban Ki Mun, Fransoa Oland Dioknuda Traore

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić ukazuje da se kod nas inače javljaju otpori odlascima u mirovne misije i deluje kao da vojnici iz Srbije idu na silu.


- Odnos prema prijemu Francuske u Beogradu je potvrda lutanja vlasti na spoljnom planu. Izgleda da smo ponovo počeli da se okrećemo protiv Francuza. To je snažna i moćna članica EU i nije dobro da se tako ponašamo i pokazujemo da ne znamo ni šta smo ni gde smo. Kada je tako ranije rađeno, 90-ih godina, sve se okrenulo protiv Srbije, a mi eto i u 21. veku opet krčmimo svoju istoriju - kaže Dragišić i ističe da je ono što je državni vrh procenio i uradio, njima i na savesti.

Imali druga posla

U kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, tvrde da iza neodlaska šefa države na prijem u Ambasadi Francuske u Beogradu, "nema nikakve pozadinske priče".
- Predsednik je imao ranije ugovorene obaveze - rečeno je "Vestima".
U Vladi kažu da se odgovor o izostanku premijera i njegovog zamenika može dobiti samo od šefa pres službe Vlade koji je juče bio prezauzet i van zgrade, a njegov mobilni telefon nedostupan.


Neadekvatna ljutnja

Osim Ive Josipovića u podnožju Jelisejskih polja na Trgu konkord između ostalih su sedeli i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, kao i v. d. predsednika Malija Dionkunda Traore i ministri odbrane afričkih zemalja, učesnica operacije u Maliju koju je pokrenula Francuska. Nije bilo šefova država i vlada najvećih članica EU poput Velike Britanije i Nemačke, pa su se neke visoke zvanice na prijemu u Beogradu čudile bojkotu od strane državnog vrha Srbije kao neadekvatnom potezu.

2024 © - Vesti online