Utorak 16.07.2013.
14:48
Beta

File: Srbija ulazi u odlučujuću fazu sa EU

Kako je saopšteno iz Delegacije EU, File dolazi kako bi "poželeo dobrodošlicu zemlji koja ulazi u novu, odlučujuću fazu u odnosima sa EU, pošto je Evropski savet 28. juna odlučio da otvori pregovore o pristupanju sa Srbijom".

Štefan File

Teme predviđenih razgovora uključuju uspostavljanje neophodnih struktura u Srbiji za proces pregovora, kao i potvrđivanje kontinuiranih prioriteta Srbije na putu ka EU: održavanje toka reformi, sprovođenje svih sporazuma u okviru dijaloga s Prištinom, produžetak zauzimanja ključne uloge u regionu i unapređenje trajnog
pomirenja.

"Odluka o otvaranju pristupnih pregovora predstavlja veliki uspeh srpskog rukovodstva čime se nagrađuju kontinuirani napori ulagani tokom prošle decenije. Ti napori moraju biti nastavljeni: proces pregovaranja je zahtevan i traje godinama", izjavio je File uoči dolaska u Beograd.

Evropski komesar je izrazio zadovoljstvo zbog "otvaranja potpuno nove faze odnosa (EU) sa Srbijom".

"Proces evropskih integracija će od sada postati biti 'opipljiviji' administraciji, građanskom društvu, poslovnim ljudima, studentima, istraživačima i srpskom društvu u celini, u stvari svim građanima Srbije, i to u mnogim aspektima njihovih svakodnevnih života", izjavio je komesar File.

File će razgovarati s predsednikom Srbije, članovima vlade i poslanicima Skupštine, a tokom posete pratiće ga predstavnici Evropske komisije koji će pomoći vlastima u Srbiji da se upoznaju s procesom pregovora na seminaru koji ce biti održan narednih dana, dodaje se u saopštenju.

2024 © - Vesti online