Ponedeljak 15.07.2013.
23:34
b92.net

Gde su milioni evra uloženi u zdravstvo?

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević
 

Od 2000. godine do danas donacije za zdravstvo stižu u dinarima i valutama različitih zemalja, a najviše u evrima - skoro 300 miliona evra.

Pored više od 37 miliona dolara, donirano je i preko 5 miliona nekadašnjih maraka, skoro 6 miliona austrijskih šilinga, više od 10 miliona francuskih franaka. Tu su i krediti u iznosu od preko 37 milijardi dinara, a treba dodati da je donirano i 47 miliona evra samo za lekove.

"Ni jedna od donacija, praktično, nije bila u novcu već u materijalnim sredstvima, što u lekovima, opremi, potrošnom materijalu.. Sve te donacije nisu procenjivane u smislu novčane vrednosti, ali procena je da je od donacija došlo 2-3 miliona evra u Klinički centar Kragujevac", kaže Jasna Jevđić, pomoćnica direktora KC Kragujevac.

KC Niš - Hirurška sala nije menjana 26 godina

Zoran Radovanović, direktro KC Niš, kaže da je u toj ustanovi situacija ovakva:

"Nova hirurška sala nije kupljena od 1987. godine, u zgradi hirurgije hoćemo da zanovimo i taj prostor. Krećemo sa otvaranjem kardiohirurgije, da vas sad ne slažem, za nekih mesec dana i očekuje nas jedan veliki posao, izgradnja novog Kliničkog centra, investicija vredna 40 miliona evra".

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da ne primećuju veliki boljitak u bolnicama ili da ako vide neko poboljšanje da je ono na "klimavim nogama". Njihovi utisci se kreću od katastrofalnih do toga da su lekari vredni, ali da nemaju sa čim da rade.

Milosavljević: Sve je bilo po zakonu

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević za B92 kaže da je tokom njegovog mandata urađeno najviše što je bilo moguće u datim okolnostima, da manipulacija donacijama nije bilo i da je sve urađeno po zakonu.

U poslednjih 13 godina, Srbija je, pored Milosavljevića, koji je bio ministar više od osam godina, imala još tri ministra zdravlja - Obrena Joksimovića, iz DSS-a, Zorana Stankovića iz URS-a i danas aktuelnu ministarku Slavicu Đukić Dejanović iz SPS-a.

2024 © - Vesti online