Ponedeljak 15.07.2013.
21:05
Beta

Svedok: Bez dokaza da su u grobnicama pokopani borci

General Ratko Mladić
 

"Nisam našao takve naznake. Sva tela koja sam video, bila su u civilnoj odeći... smatrao sam da su svi civili", rekao je Rajt koji je 1998-2000. godine predvodio tim koji je za tužilaštvo ekshumirao 21 grobnicu.

Svedok je rekao da je u grobnicama i na posmrtnim ostacima našao poveze za oči i ruke, što su tužioci tokom ispitivanja ilustrovali fotografijama.

Optužnica Mladića, kao tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, tu "zaštićenu zonu" UN.

Rajt koji je potpuno završio ekshumaciju osam grobnica, a ostalih 13 su dovršili drugi timovi tužilaštva - procenio je da su u njima bila tela ukupno oko 3.500 žrtava. Pored poveza za oči i ruke, pri ekshumaciji su nađene i čaure municije i drugi dokazi koji su povezivali "primarne" sa "sekundarnim" grobnicama. Većina grobnica koje je Rajt ekshumirao bila je "sekundarna".

Po optužnici i ranijim presudama Tribunala, srpske snage su, posle streljanja na više lokacija u okolini Zvornika, tela pokopala u "primarne" grobnice blizu mesta zločina. U jesen te godine, tela su iskopana, premeštena u nepristupačna područja i zakopana u
"sekundarne" grobnice, u nameri da se zločin prikrije.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je, tokom unakrsnog ispitivanja, da je jedan broj tela u "primarnim" grobnicama mogao biti donet za drugih mesta.

Rajt je odgovorio da je, po načinu na koja su tela bila nabacana u grobnice, i broju nađenih čaura, zaključio da je većina žrtava bila ubijena "na tom mestu".

Ne isključivši mogućnost da su neka tela doneta s drugog mesta, on je, međutim, naglasio da je vreme ubistva moralo biti isto s obzirom na stanje posmrtnih ostataka.

Sugestiju Mladićevog branioca da su u grobnicama mogli biti pokopani i pripadnici Armije BiH koji su ubijeni dok su pokušavali da se šumom probiju iz Srebrenice ka Tuzli, svedok je odbacio.

Da su tela pokupljena sa tla, bila bi u drugoj fazi raspadanja i na njima bi bilo tragova insekata koje, kako je rekao, nije našao na ekshumiranim leševima.

Rajt je naznačio da je u posmrtnim ostacima iz grobnice u selu Glogova, kod Bratunca, našao šrapnele bombi i delove vrata zgrade. Istražitelji su po tome zaključili da su u tu grobnicu pokopani neki od 1.000 Muslimana koje su srpske snage 13. jula 1995. ubile u skladištu zemljoradničke zadruge u selu Kravica, kod Bratunca.

Kako tužilaštvo tvrdi, na muslimanske zarobljenike bacane su ručne bombe, a posle zločina građevinska mašina je, pri utovarivanju leševa, razvalila vrata skladišta.

Leševe ekshumirane iz "sekundarnih" grobnica je s poprištem streljanja u Kozluku povezalo zeleno staklo boca iz obližnje fabrike, nađeno i na mestu ekzekucije i u tim grobnicama, izjavio je Rajt. Po optužnici, na otpadu ambalaže iz obližnje fabrike, 15. jula 1995, u Kozluku je bilo streljano oko 500 srebreničkih Muslimana.

Danas je svedočila i Suzan Maljars (Susan Maljaars) iz Holandskog forenzičkog instituta, koja je za tužilaštvo analizirala oko 400 poveza za oči i ruke, nađenih u masovnim grobnicama i kraj njih.

Maljars je potvrdila da su identične tkanine poveza nađenih u "primarnim" i "sekundarnim "grobnicama.

2024 © - Vesti online