Ponedeljak 15.07.2013.
16:47
Beta

Drecun: Svi Srbi na jednoj listi na kosovskim izborima

Milovan Drecun
 

"Ona bi značajno osnažila buduću zajednicu srpskih opština, a i sprečila bi mogućnost da Priština preko nekih srpskih strančica ima pretežni uticaj u toj zajednici srpskih opština. To ostaje stvar dogovora i mislim da će o tome javnost veoma brzo biti obaveštena", kazao je Drecun.

Prema njegovim rečima, SNS će tek odrediti svoj stav po pitanju jedinstvene liste.

"Moj stav je da bi trebalo da imamo jedinstvenu srpsku listu", kazao je Drecun, koji je i predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju.

Poslanik SNS-a je naveo da je potpuno jasan stav da na izbore treba izaći i izrazio uverenje da će se Vlada Srbije uskoro oglasiti s takvim stavom.

"Duboko sam uveren da nema drugog puta, da je primena Briselskog sporazuma izuzetno bitna ne samo za opstanak nego i za perspektivu srpskog naroda i za stvaranje uslova da Srbija može da ubrza ekonomski razvoj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Drecun.

On je kazao da je na svakom pripadniku srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji da sam razmisli o budućnosti koja je pred njim i da odluči da li treba da izađe na izbore.

"Ako nemamo učešće Srba na izborima, zajednica srpskih opština, iako bude formirana, neće imati potrebnu snagu. Imaćemo neku vrstu dvovlašća uslovno rečeno, jer Srbija mora posle ovih izbora da zaustavi dalji rad naših sadašnjih institucija na Kosovu i Metohiji, uključujući i srpske opštine i da prenese imovinu i da finansira zajednicu srpskih opština", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, ako u toj zajednici budu sedeli ljudi koji više brinu o interesima Prištine nego o interesima srpskog naroda, onda će biti velikih problema za Beograd i srpsku zajednicu.

Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 3. novembar, a Srbi sa severa Kosova su najavili da neće izaći na izbore koje organizuju vlasti u Prištini.

2024 © - Vesti online