Nedelja 14.07.2013.
17:32
Srna

Belfast: Sedam policajaca povređeno u neredima

Protestanti okupljeni na godišnjoj paradi pripadnika Protestantskog bratstva Severne Irske (Orange Order) gađali su policiju ciglama, bocama, komadima nameštaja. Većinom se radi o omladini koja je lica prekrila britanskim zastavama.

Sukobi demonstranata i policije

Policija je upotrebila vodene topove i palice protiv demonstranata, iako nasilje nije bilo toliko jakog intenziteta kao u petak naveče kada su povređena 23 policajca, a jedan od vodećih političara se onesvestio, jer je pogođen u glavu.

Policija je u petak uhapsila 22 osobe nakon što su demonstranti napali policiju zapaljivim bombama, štapovima, petardama, ciglama, bocama, pa čak i mačem. Sinoć je uhapšeno još 11 lica.

Probritanski protestanti svakog ljeta organizuju paradu u Sjevernoj Irskoj, kada su česti sukobi sa katolicima, koji žele ujedinjenje sa Irskom i koji ovakve parade vide kao provokaciju.

Desetine hiljada ljudi marširalo je u protekla dva dana u više desetina mesta širom Sjeverne Irske, obeležavajući pobedu protestantskog kralja Vilijema Trećeg Oranskog nad katoličkim engleskim kraljem Džejmsom Drugim Bici kod Bojna 1690. godine

2024 © - Vesti online