Nedelja 14.07.2013.
06:02
Telegraf

Građevinska dozvola se čeka 254 dana

Prođe godina dok u Srbiji počnete da gradite
 

- To je uznemirujuć rok koji pravi glavobolju svima onima koji se odluče da nešto grade i na direktan način se teraju investitori. Ukoliko neko želi da uloži novac i izgradi proizvodni pogon, a mora da čeka maltene godinu dana da bi se izvadila dozvola, ne verujem da će se odlučiti za našu zemlju. Postoje i druge zemlje kojima trebaju investicije, a koje imaju normalan rok za izdavanje dozvola - kaže Šabić.


On ističe da bi novo zakonsko rešenje trebalo pod hitno izglasati, kako bi se stanje normalizovalo, jer na ovakvim stvarima mnogo gubimo.
 

- Gubimo novac bez potrebe. Rokovi moraju pod hitno da se normalizuju, a procedura da se pojednostavi – ističe Šabić.
 

Zakon, koji je trenutno u proceduri, najavljuje se već od formiranja ove Vlade, ali iz resornih ministarstava nema nikakve detaljnije odrednice o njegovom upućivanju u Skupštinu. Iako se iz redova dva ministarstava u nekoliko navrata najavljivalo njegovo "skorašnje" usvajanje, do sada se to nije desilo.
 

Prema najavama iz Ministarstva građevine, međutim, izgleda da će novi zakonski akt koji će umnogome olakšati proceduru oko vađenja potrebnih dozvola, biti poslat u skupštinsku proceduru u septembru.
 

- Rasprava unutar ministarstava je u toku. Radna grupa radi punom parom, pa će se predviđeni nacrt zakona ući u proceduru za mesec-dva, najverovatnije u septembru. Ne možemo govoriti još uvek o detaljima, jer se mnogo toga još uvek usaglašava, ali je najvažnije za sada da će on uskoro biti u republičkom parlamentu - kažu u kabinetu ministra građevine Velimira Ilića. Ilić je već u nekoliko navrata najavljivao nova rešenja koja bi značajno skratila proceduru za dobijanje građevinskih dozvola.
 

Govoreći o izdavanju građevinskih dozvola, ministar je, uz napomenu da je Srbija na kraju liste po tom parametru, najavio da će po usvajanju novih zakonskih rešenja one biti izdavane na jednom šalteru, u roku od 30 dana i da će biti besplatne.
 

- To su svet i investitori od nas tražili. Građevinska dozvola će se izdavati na jednom mestu, na jednom šalteru, za veoma kratko vreme do 30 dana i biće besplatna, a sukcesivno do upotrebne dozvole samo stvarne obaveze koje grad ili opština ulože u tu lokaciju će se naplaćivati. Zakon o legalizaciji gotov i upućen je na mišljenje drugim ministarstvima, a novina je da su sada odvojeni zakoni o legalizaciji i o prostornom planiranju - objasnio je Ilić.
 

lić je takođe apelovao na građane da upisuju imovinu u Katastar nepokretnosti, navodeći da bez toga neće moći da stavljaju u promet i da trguju tim nepokretnostima.
 

- Ono iznosi 8.000 dinara. Upisuju se objekti gde nije sporna imovina i privatne kuće do 300 kvadrata, lokali do 100 kvadrata, vikendice do 200 kvadrata. Kod spornih objekata treba sačekati da se završi sudski proces – naveo je Ilić.

2024 © - Vesti online