Nedelja 14.07.2013.
05:24
RTS

Srbi u pritvoru, optuženi za ratni zločin

Ilustracija: Hrvatska policija dežura u selu
 

Prema rečima portparola suda Miroslava Rožca, pritvor im je određen zbog mogućnosti bekstva, uticaja na svedoke i posebno teških krivičnih dela. U krivičnoj prijavi navedeno je 15 osumnjičenih, ali šestorica su trenutno nedostupna hrvatskom pravosuđu. Svih 15 osumnjičenih tereti se za smrt najmanje 70 osoba, od kojih je 14 identifikovano, a ostale se vode kao nestale.
 

Kako se navodi u prijavi, oni se sumnjiče da su od septembra do kraja novembra 1991. kao pripadnici TO Trpinje i milicije SAO Krajine nezakonito hapsili i fizički, psihički i seksualno zlostavljali i ubijali civile i ratne zarobljenike. Jednomesečni pritvor koji im je određen je i zbog zaštite svedoka, kojih ima petnaestak.
 

Zamenik županijskoga državnog tužioca Miroslav Kraljević rekao je da je veliki problem u rasvetljavanju zločina bila činjenica da nisu pronađena tela ubijenih.
 

Predsednik Dokumentaciono - informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocenjuje da se tako šalje negativna poruka Srbima - onima koji su posle rata ostali - da odu, a onima koji su prognani i izbegli iz Hrvatske - da se ne vraćaju.

2024 © - Vesti online