Nedelja 14.07.2013.
08:00
B92

Jogurt deluje kao antidepresiv

Jogurt čini žene srećnijim
 

Novo istraživanje Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu (UCLA) ispitivalo je uticaj zdravih bakterija iz hrane na funkcionisanje mozga. Ispostavilo se da žene koje redovno piju jogurt imaju izmenjenu aktivnost u regijama mozga koje regulišu emocije i unutrašnje senzacije tela.

Na primer, tokom testa emocionalne reaktivnosti tokom posmatranja fotografija sa besnim ili uplašenim licima, žene koje su koristile probiotike dva puta dnevno tokom mesec dana pokazale su smanjenu aktivnost u regijama mozga zaduženim za te emocije.

S druge strane, žene koje nisu konzumirale probiotike imale su stabilnu ili povećanu aktivnost u pomenutim delovima mozga tokom testa emocionalne reaktivnosti.

"Naša otkrića pokazuju da neki sastojci jogurta menjaju reakcije našeg mozga na okruženje", kaže dr Kirsten Tiliš, docent medicine na UCLA i vođa studije.

Istraživači Univerziteta u Kenterberiju (Novi Zeland) toliko su optimistični zbog novih otkrića da su pokrenuli novu kliničku studiju u okviru koje će 80 pacijenata koji pate od depresije tretirati probioticima tokom četvoromesečnog perioda.

"Nadam se da će ova studija pokazati da lečenje probioticima menja odnos određenih hemikalija u krvi i mozgu i čini ljude srećnijim", kaže istraživač Ejmi Romijn.

2024 © - Vesti online