Subota 27.02.2010.
21:44
Tanjug

Svet pomaže Čileu posle zemljotresa

Stanovnicima Santjaga, prestonice Čilea, sada je potrebna svaka pomoć
 

"Duboko sam šokiran obimom tragedije i razaranja", rekao je šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i najavio da ce Ođeljenje Evropske komisije za humanitarnu pomoć, kao prvi korak, poslati Čileu tri miliona evra.

Posle zemljotresa komesar EU za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva rekla je da je aktivirala posmatračku kriznu jedinicu Komisije koja treba hitno da napravi procenu neophodne pomoći, dok je šef spoljne politike EU Ketrin Ešton rekla da će biti u bliskom kontaktu sa predsedsnicom Čilea Mišel Bašle, kao i sa njenim naslednikom Sebastijanom Pinerom, prenele su agencije.

"Ovo je drugi put za kratko vreme da je američki kontinent pogođen zemljotresom. Još uvek ne znamo pun obim nesreće i razaranja", rekla je Eštonova.

U međuvremenu, generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da su UN spremne da pošalju pomoć Čileu, saopšteno je iz sedišta svetske organizacije.U saopštenju se dodaje da je Ban pokušao da stupi u kontakt sa ekonomskom komisijom UN za Latinsku Ameriku i Karibe (ECLAC), sa sedištem u Santjagu, kako bi procenili štetu i dobili informacije o osoblju Ujedinjenih nacija.

Američki predsednik Barak Obama takođe je saopštio da su SAD spremne da momognu Čileu i pozvao Amerikance da prate upozorenja na cunami, koji preti zapadnoj obali SAD i Havajima.

2024 © - Vesti online