Subota 13.07.2013.
13:16
Beta

Lekić: Đukanović faktički predao Prevlaku

Na Hagu ostalo da odluči sudbinu Prevlake
 

Lekić je podgoričkim Vijestima rekao da zvanična Podgorica "nikada nije javno definisala pegovarački cij i argumentaciju", te da je utisak da se po pitanju razgranicnja sa Hrvatskom na Prevlci "ništa nije uradilo".

"Uska vrata Bokokotorskog zaliva imaju dva vlasnika…Anulirani su svi elementi prethodne strategije koja je svojevremeno rezultirala rezolucijim Saveta bezbednosti UN-a", napomenuo je Lekić.

Crnogorska vlada je nedavno formirala novu komisiju za razgraničenje na Prevlaci i nada se bilateralnom sporazumu sa zvaničnim Zagrebom koji je saopštio da neće uslovljavati ulazak Crne Gore u EU pitnjem razgraničenja, kao što je to činila Slovenija Hrvatskoj.

Prethodno su crnogorski premijer Milo Đukanovic i bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader dogovorili da se ovo pitanje poveri Međunarodnom sudu u Hagu.

Na Prevlaci je od 2002. godine na snazi privremeno rešenje kojim je kopneni deo pripao Hrvatskoj, a priobalni Crnoj Gori. Morski deo uz jednu od strana poluostrva ostao je nedefinisan i proglašen je "ničijim morem".

Lider najače opozicione grupacije u crnogorskoj skupstini i bivši diplomata smatra da se Prevlaka "faktički predaje" Hrvatskoj "bez ozbiljnog državnog, miroljubivog, kompetentnog pokušaja da mala teritorija poluostrva pripadne…Crnoj Gori".

2024 © - Vesti online