Subota 13.07.2013.
10:24
Srna

Dokaz da od stočarstva može da se živi - lepo

Nenad Lučić sa svojim stadom na lekovitim livadama podno Jahorine
 

"Nema više 'Famosa' koji je zapošljavao nekoliko stotina radnika. Za penziju sam mlad, a za rad - star. Ko će da me primi", pita se Lučić.

Kako kaže, odmalena je zavoleo ovce, pošto je to tradicija u familiji Lučića. Čuvao ih je u slobodno vreme. Sada se vratio tom poslu i odmah počeo da uvećava stado i da živi od njega.

"Imao sam sreće što imamo svoje pašnjake, pa ne moram ići dalje sa ovacama, ali sam imao priliku da vidim i upoznam ljude koji se bave istim poslom kao ja. Počeli su sa jednom ovcom, a sada su već domaćini sa stadom", ističe Lučić.

Prodaja najbolje ide za Božić i praznike, ali ima mušterija koji dolaze i svakih 15 dana.

Od kvalitetnog mleka gospođa pravi zdrav ovčji sir
 

Pašnjaci Lučića nalaze se u naselju Koran, koje popularno zovu "Dedinje". Iako je to urbano područje sa šetalištem, nema problema ni sa vlastima niti sa komšijama čije se kuće nalaze u blizini pašnjaka. Stanovnici često hrane ovce, a ima mnogo posetilaca koji šetaju i slikaju se pored pašnjaka, jer su iza šume zlatne planine Jahorine.

Lučić se ne bavi samo prodajom ovaca, on i supruga prodaju mleko i prerađevine od mleka i tako zarađuju za život. "Nema zdravijeg mleka, sira i kajmaka od paljanskog. Pašnjaci su puni lekovitih trava gde pase moje stado", napominje Lučić.

On ističe da ovaj posao jeste težak, ali je i unosan, te da može da se živi od njega.

Nenad Lučić kosi travu, suši i slaže seno, a zatim plasti i stavlja u jasle za zimu - da bi ovce, osim koncentrat, imale i dosta sena.

"Livada je lekovita, tu rastu razne lekovite trave, nema automobila, čist vazduh, šuma - i to je ono što daje kvalitet mleku i život ovcama da se razmnožavaju i budu velike", zaključuje Lučić.

2024 © - Vesti online