Petak 12.07.2013.
23:23
Beta

HR: Prijava protiv 15 građana zbog ratnih zločina iz 1991.

Foto: Ilustracija

Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku je objavilo na internetu da je policija podnela prijave posle kriminalističkog istraživanja kojim su prukupljeni novi dokazi protiv osumnjičenih. Tužilaštvo navodi da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni od
14. septembra do kraja novembra 1991. godine u Trpinji, kao pripadnici Teritorijalne odbrane Trpinja i milicije samoproglašene SAO Krajine, nezakonito hapsili, privodili, zatvarali, fizički, psihički i seksualno zlostavljali i ubijali civilno stanovništvo i ratne
zarobljenike.

Navodi se da je ubijeno i nestalo 12 civila i najmanje 60 ratnih zarobljenika. Posle ispitivanja devetoro osumnjičenih biće podnet predlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bekstva, ometanja istrage i posebno teških okolnosti pod kojima su počinjena nedela.

Hrvatska policija je u četvrtak ujutro privela desetak bivših pripadnika teritorijalne odbrane Trpinja i odeljenja milicije, i pretresla više kuća i drugih objekata.

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je da podržava rad policije i tužilaštva, ali je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, načina privođenja koji je izazvao uznemirenost stanovnika Trpinje u kojem većinom žive Srbi, preneli su hrvatski portali.

2024 © - Vesti online