Petak 12.07.2013.
17:55
rts.rs

"Majkrosoft" sarađivao sa NSA

Dokumenta prikazuju saradnju Silicijumske doline i obaveštajnih službi u protekle tri godine. Takođe, dokumenta bacaju novo svetlo na program "Prizma", koji su razotkrili Gardijan i Vašington post prošlog meseca.

Dokumenta pokazuju da je "Majkrosoft" pomagao američkoj Nacionalnoj agenciji za bezbednost (NSA) da dođe u posed komunikacije koja se odvijala preko četova na Outlook.com.

Foto: Ilustracija

Agencija je već imala pristup mejlovima na Outlook.com, uključujući i "hotmejl", a "Majkrosoft" je sarađivao i sa Ef-Bi-Ajom ove godine, kako bi omogućio NSA da lakše preko programa Prizma pristupi skladištenim podacima na SkyDrive-u, koji koristi više od 250 miliona ljudi širom sveta.

"Majkrosoft" je radio i sa jedinicom Ef-Bi-Aja koja se bavi presretanjem podataka kako bi se otklonila potencijalne poteškoće u vezi sa pristupom mejlovima koji se otvaraju na Outlook.com.
 

Skajp, koji je "Majkrosoft" kupio u Oktobru 2011. godine, sarađivao je sa obaveštajnim agencijama prošle godine kako bi se "Prizmi" omogućio pristup i video materijalu.

Materijal sakupljen kroz "Prizma" program su koristili Ef-Bi-Aj i CIA, a jedan doklument NSA opisuje program kao "timski sport". Gardijan je u junu otkrio da je NSA ima "direktan pristup" preko "Prizme" sistemima mnogih velikih internet kompanija, uključujući "Majkrosoft", "Skajp", "Epl", "Gugl", "Fejsbuk" i "Jahu".

2024 © - Vesti online