Petak 12.07.2013.
15:17
mojportal.ba

U Sarajevu šerijat - nema točenja alkohola

Možda zabrane i služenje hrane do zalaska Sunca
 

"Nije li opština Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem inače bivšim kadrom SDA, koji je zarad čuvanja načelničke fotelje prešao u drugu stranku, sada Saveza za bolju budućnost (SBB), počela sa sprovođenjem šerijatskog zakona", pitaju se u tekstu objavljenom na portalu Mojportal.ba.


"Sa ovim činom namerno ili nenamerno opština Stari Grad gazi sve zabeležene i nezabeležene tekovine viševekovne multietničnosti i tolerancije po kojoj je Sarajevo poznato", navodi taj portal.


"Dalje bi bilo zanimljivo pitati načelnika Hadžibajrića da li će ovim dekretom pomoći ili odmoći svojim građanima i opštini koja dobrim delom živi od turizma i turista? Kakvu će sliku o gradu i samoj državi poslati silnim turistima koji najvećim brojem, ostavljaju svoje novce upravo u ugostiteljskim objektima ove opštine? Nikada, unazad nekoliko vekova, niko nikome nije zabranjivao bilo šta u gradu Sarajevu što je u domenu lične odluke i izbora. U Sarajevu žive ljudi različitih verskih konfesija, nacionalnosti i običaja, neugrožavajući pravo drugog na slobodan izbor. U odluci nije precizirano da li se ova zabrana odnosi i na druge verske objekte, osim na hareme i džamije!? Posebno verske objekte u kojima je deo verskog obreda korišćenje alkoholnih pića?", ističe se u tekstu.


Stari deo Sarajeva i Baščaršija, koje posećuje najveći broj tursita, nalaze se upravo u opštini Stari Grad, a u tom delu je smešten i najveći broj islamskih verskih objekata. To znači da ko za vreme Ramazana reši da obiđe grad na Miljacki mora van centra da potraži sto za kojim bi popio hladno pivo, ili čašu vina.

2024 © - Vesti online