Petak 12.07.2013.
05:36
Beta

"U grobnicama posle Srebrenice pokopani i vojnici"

Ratko Mladić
 

Svedok optužbe Din Mening, tokom unakrsnog ispitivanja, ostao je, međutim, pri iskazu da obiman dokazni materijal potvrđuje da je velika većina ekshumiranih žrtava bila streljana, a ne ubijena u borbi. Mening je, kao istražitelj tužilaštva, koordinirao istragu masovnih grobnica nađenih posle pada te zaštićene zone UN.


Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela taj grad.


Mladićev branilac Dragan Ivetić tvrdio je, pozivajući se na dokumenta UN, da je iz kolone muslimanskih muškaraca, koji su iz Srebrenice pokušali šumom da se probiju ka Tuzli, poginulo oko 3.000, sugerišući da su neka od tih tela u masovnim grobnicama.


"Mi o tome nismo našli dokaze", odgovorio je Mening, napominjući da se nije bavio istragom o poginulim Muslimanima iz kolone.


Kazao je i da "veruje da su tela mnogih koji su poginuli, ostavljena na tlu da se raspadnu" i da je te posmtrne ostatke kasnije prikupila bosanska komisija za nestala lica.


Na sugestiju Mladićevog advokata da su sve sekundarne grobnice bile u krugu od pet kilometara od pravca proboja kolone, Mening je odgovorio da to ne može potvrditi, ali da su grobnice nađene u zabačenom području, gde "nije bilo tragova borbi".


Svedok je potvrdio da u određenom broju slučajeva nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti. "Ali, kada nađete ruku obmotanu žicom, bez tela, postoji jaka sugestija da ta osoba nije poginula u borbi".


Na pitanje da li želi da general Mladić bude osuđen za ubistva u Srebrenici, Mening je odgovorio da smatra da je dovoljno dokaza Mladićeve krivice, ali je ukazao da to njegovo mišljenje nije uticalo na njegovu nepristrasnost tokom istrage i svedočenja.

2023 © - Vesti online