Subota 13.07.2013.
02:36
Vesti

"Pet očiju" vidi sve!

Postrojenje Pajn Gep
 


U Australiji su, naime, četiri objekta koja su korišćena u programu američkih obaveštajnih službi, saopštili su domaći mediji.

Tempora iznad zakona

- Tempora radi po jedinstvenom sistemu, "pohranjuje sve i svašta". On kupi sve podatke, nije važno koje vrste i bez obzira na zakon koji ih štiti. Sada, sistem je u stanju da pohranjuje tri dana saobraćaja, ali će biti proširen. Tri dana možda ne izgleda puno, ali treba znati da se radi o ogromnoj količini materijala. "Pohranjuje sve", znači da sistem doslovno sve preuzima. Ako pošaljete paket podataka i oni prolaze kroz Ujedinjeno Kraljevstvo, mi ćemo ga pokupiti. Ukoliko s interneta skidate bilo šta, a server je u Ujedinjenom Kraljevstvu, mi ćemo ga pokupiti - objasnio je Snouden.

Strogo poverljive mape američke Agencije za nacionalnu bezbednost koje je odao Snouden, a objavili američki novinar Glen Grinvald i brazilske novine "O Globo", pokazuju lokacije desetina mesta za prikupljanje obaveštajnih signala u američkim i rukama saveznika SAD. Ta mesta mogla su biti korišćena za presretanje telekomunikacionog i internet saobraćaja po čitavom svetu.


Od četiri postrojenja na Petom kontinentu koja su učestvovala u sakupljanju podataka za američku Agenciju za nacionalnu bezbednost, pod šifrom "Iks-kiskor", jedan je zajednički američko-australijski vojni objekat u Pajn Gepu kod Alis Springa. Tu su još i tri objekta australijske direkcije za signale: prijemna stanica Šol Bej kod Darvina, vojno postrojenje za satelitske komunikacije u Džeraldtonu i mornarička komunikaciona stanica HMAS Harman, van Kanbere.


U svemu, doprinos daje i objekat Biroa za bezbednosne komunikacije novozelandske vlade u Vejhopeju, kod Blenheima.


Prema izveštajima, "Iks-kiskor" procesuira sve signale pre nego što budu upućeni na različite "proizvodne linije" osposobljene za posebne radnje, kao što je analiza glasa, video-snimaka, telefonskih poziva, internet dokumentacije.


Dokumenti koje je objavio "O Globo" pokazuju da su američka, kao i signalna postrojenja njihovih saveznika za prikupljanje obaveštajnih podataka, raspoređena po čitavom svetu. Nalaze se u SAD, kao i u vojnim i drugim objektima američkih saveznika, a takođe i u američkim ambasadama i konzulatima.
 

Tri nedelje na aerodromu

Vlada SAD optužila je Edvarda Snoudena za niz krivičnih dela, uključujući špijunažu i poništila mu pasoš. On se nalazi na moskovskom aerodrom već tri nedelje. Tri latinoameričke zemlje - Venecuela, Bolivija i Nikaragva ponudile su mu azil, a ruske vlasti mu savetuju da je najbolje da izabere Venecuelu.

Nedavno su mediji "Ferfaksa" objavili da je u toku izgradnja novog, supermodernog postrojenja u HMAS Harmanu, koji bi služio australijskoj direkciji za signale i drugim obaveštajnim agencijama.
 

U intervjuu koji je u nedelju objavio nemački "Der Špigl", Snouden je naglasio da američka Agencija za nacionalnu bezbednost operiše širokim tajnim obaveštajnim mrežama u partnerstvu sa drugim zapadnim vladama, od nekih pojedina sada protestuju zbog programa koji se koriste.
 

Snouden kaže da drugi partneri američke obaveštajne alijanse "Pet očiju" - Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Australija i Novi Zeland, "ponekad idu i dalje od samih zaposlenih u Agenciji za nacionalnu bezbednost".
U vezi s tim, on izdvaja program Tempora, kojim se upravlja u komunikacionom štabu britanske vlade.

2024 © - Vesti online