Četvrtak 11.07.2013.
16:02
B92

Kosovo: Usvojen zakon o amnestiji

Za zakon o amnestiji glasao je 91 poslanik
 

Novi nacrt zakona kosovska Vlada usvojila je prošlog petka, budući da prethodni tekst nije dobio dvotrećinsku većinu u kosovskom parlamentu.  Premijer Kosova Hašim Tači juče je pozvao građane koji do sada nisu pročitali Predlog zakona o amnestiji, da to učine, objasnivši da je reč o neophodnom i veoma značajnom zakonu.

Nekoliko aktivista pokreta Samooopredeljenje već pet dana protestuje ispred zgrade Skupštine Kosova protiveći se predloženim zakonu. Predstavnici civilnog društva na Kosovu započeli su u ponedeljak akciju potpisivanja peticije za izmenu Predloga zakona o amnestiji, koji je inače neophodan za primenu briselskog sporazuma postignutog između Prištine i Beograda.

Pokretač akcije i direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj Iljir Deda kaže da oni zahtevaju da se odobri duži rok, do kraja ovog meseca, kako bi se formirala radna grupa koja bi učestvovala u izradi Nacrta zakona o amnestiji. Deda kaže da postojeći predlog zakona nije u duhu vladavine prava na Kosovu i ne odnosi se samo na amnestiju na severu, već se njime amnestira još 69 oblika krivičnih dela južno od Ibra.

2024 © - Vesti online