Četvrtak 11.07.2013.
11:24
RTS

Najčuvanija američka tajna: Predsednik je invalid

Ruzvelt se "slučajno" ne vidi od špalira marinaca
 

Profesor novinarstva na fakultetu u Indijani Rej Begovič, rekao je da je snimak od osam sekundi našao dok je pretraživao Nacionalnu arhivu u Merilendu radi drugog istraživanja. Nacionalna arhiva i biblioteka i muzej Frenklina D. Ruzvelta nisu mogli da kažu da li postoje drugi takvi snimci, ali su potvrdili da su retki.

Kada je imao 39 godina, 1921. godine, Ruzvelt se razboleo od poliomijelitisa i više nije mogao da hoda bez ortopedskih pomagala ili pomoći. Tokom četiri predsednička mandata uoči i za vreme Drugog svetskog rata često je bio u invalidskim kolicima, ali daleko od očiju javnosti.

Fotoreporteri su sarađivali na skrivanju njegovog invaliditeta, a one koji to nisu činili cenzurisali su agenti tajne službe, saopšteno je na sajtu Ruzveltovog muzeja i bilbioteke. Film je snimljen u vreme njegove posete krstarici "Baltimor" u ratnoj luci "Perl Harbor", na Havajima, jula 1944. godine.

Na snimku od osam sekundi vidi se kako Ruzvelt izlazi kroz vrata i naizgled silazi niz rampu. Invalidska kolica se ne vide dobro jer predsednika - možda namerno - zaklanja stroj mornara.

Frenklin Delano Ruzvelt bio je 32. predsednik SAD i jedini koji je služio više od dva mandata. Na mestu predsednika nasledio je Herberta Klarka Huvera 1933. godine i ostao šef države do smrti 1945. godine. Svoju zemlju vodio je u doba Velike ekonomske krize i Drugog svetskog rata.

2024 © - Vesti online