Sreda 10.07.2013.
16:28
Beta

Makedonija ukida zabranu uvoza srpske pšenice

Ukida se sporna odredba o uvozu pšenice

Uredba Vlade Makedonije, po kojoj za kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram brašna uvezenog iz Srbije da kupe četiri kilograma domaće pšenice, primenjuje se od 1. jula.

Ljajić se u Skoplju s makedonskim ministrom poljoprivrede Ljupčom Dimovskim dogovorio da se pokrene procedura za izmenu te uredbe. Na sastanku je, kako je rekao Ljajić, dogovoreno da se se uklone sve vancarinske barijere u trgovini između Makedonije i Srbije da bi se obezbedio slobodan protok robe i povećao obim robne razmene.

"Mi ćemo pratiti procedru i očekujemo da se ta uredba izmeni u razumnom roku", rekao je Ljajić.

Ministar je rekao da, ukoliko sve bude kako je danas dogovoreno i ako se dogovor sprovede, Srbija neće preduzimati nikakve recipročne mere protiv Makedonije.

"Sve necarinske barijere treba da budu uklonjene i da ih nijedna država ne primenjuje u cilju zaštite domaćih proizvođača", rekao je Ljajić.

Kako je dodao, dogovor je da se jednom nedeljno Srbija i Makeodnija konsultuju o tehničkim i praktičnim problemima svojih trgovaca prilikom uvoza i izvoza, i da te probleme rešavaju. Ljajić je rekao da će vanredno zasedanje Zajedničkog komiteta CEFTA biti 22. jula u Beogradu, na kojem će on izvestiti o današnjem dogovoru.

"Insistiraćemo na tome da su ovakve mere i odluke neprihvatljive i da se ne smeju u budućnosti primenjivati, kao i da će država imati automatsko pravo da uvede recipročne mere ukoliko se ovo ponovi", rekao je Ljajić.

2021 © - Vesti online