Sreda 10.07.2013.
11:21
Mondo

Čega sve ima u jednoj kugli sladoleda

Foto: Ilustracija
 

Sadržaj masti jeste izražen u gramima, ali nažalost nema podatka o zasićenim masnim kiselinama.

Za razliku od potrošača u Srbiji, potrošač u zemljama EU dobija informacije o nutritivnim vrednostima koje su detaljnije i sa više korisnih podataka.

Posebno treba biti pažljiv prilikom kupovine sladoleda u poslastičarnicama i uličnim frižiderima. Često smo svedoci da oni koji nas uslužuju, hvataljke za kugle sladoleda pre svakog uzimanja kugle i stavljanja u kornet, ubace u veliku posudu sa vodom kako bi se skinuo višak od prethodnog uzimanja, a pitanje je koliko često tokom dana i da li uopšte promene vodu, operu posudu i napune je čistom vodom. Takve posude predstavljaju opasnost po zdravlje.

Deci posebno treba naglasiti da nikako prljavim rukama ne drže sladoled, bez maramice ili salvete.

A kod poznatih proizvođača treba pažljivo proučiti rok trajanja, izgled, boju i miris poslastice pre nego što se konzumira, savetuje "Potrošački reporter".

Važno je da obratimo pažnju da li na deklaraciji piše sladoled od vanile, ili sladoled sa aromom vanile. Cena sirovine vanile viša je od sintetičke arome vanile pa tako proizvođači štede na račun kvaliteta. Takođe, natpis "kremast sladoled" znači da je pun vazduha, što takođe nije odlika kvalitetaInspekcije i odgovornost.

Veterinarska inspekcija nadležna je za kontrolu bezbednosti i kvaliteta sladoleda u svim fazama proizvodnje i prometa. Neophodno je sprovoditi stalni nadzor i u objektima koji proizvode i skladište ovu poslasticu. Veterinarska inspekcija treba da, putem uzorkovanja, vrši kontrolu, tokom čitave godine, a u toku letnje sezone, od maja do septembra kontrole moraju biti pojačane.

Aktivan nadzor treba da se vrši kod svih proizvođača, kako u industrijskim objektima, tako i u poslastičarnicama - zanatskim radnjama, ali i u svim maloprodajnim objektima, sa akcentom na frižidere koji se nalaze na javnim površinama.

U slučaju da se u prometu pronađe zdravstvena neispravnost, naređuje se povlačenje iz prometa i njeno uništavanje. U slučaju da je preduzetnik neispravnu namirnicu stavio u promet, podnosi se zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a ukoliko se radi o preduzeću, podiže se prijava za privredni prestup.

2023 © - Vesti online