Sreda 10.07.2013.
06:38
Srna, Vestionline

Španija: Jeste, usr*li smo se od SAD, al’ verovasmo Bolivijcima

Bolivija je optužila Španiju, Francusku, Portugal i Italiju da tokom prošle nedelje nisu dozvolili da avion predsednika Moralesa prođe kroz njihov vazdušni prostor jer im je rečeno da je i Edvard Snouden na letu iz Moskve i upućen je zahtev da objave odakle im ta informacija.


Španski ministar inostranih poslova Hoze Manuel Garsija Margaljo je na novinarsko pitanje da li je upozorenje došlo od SAD odgovorio "između ostalog".
 

Edvard Snouden

On je potvrdio izjavu šefa bolivijske diplomatije Davida Čokuhuanka, koji je tokom vikenda rekao da je Madrid od Bolivije zatražio pisanu garanciju da Snouden nije u avionu, posle čega su otvorili svoj vazdušni prostor.


"Španija je otvorila vazdušni prostor na osnovu reči šefa bolivijske diplomatije. Verujemo u reč naših saveznika i prijatelja. U slučaju bilo kakvog nesporazuma, nemam ništa protiv da se izvinim predsedniku Moralesu", rekao je Garsija Margaljo, a prenosi agencija Rojters.


Bolivijska vlada je saopštila da su SAD znale da Snouden nije u avionu i da su jednostavno htele da time zastraše predsednika Moralesa zbog njegovih otvorenih kritika američkoj politici.


Bolivija je, uz Venecuelu i Nikaragvu, najavila da će da ponudi azil Snoudenu.

2024 © - Vesti online