Sreda 10.07.2013.
00:27
Beta, Vestionline

Zasadiće Velja i stariji hrast od 600 godina. I lepši!

I Aleksandar Vučić insistirao da se učini sve što je moguće i "žvaće zadnjica donji veš" (ili na srpskom: žvaće guza gaće): Ministar Velimir Ilić (na slici desno, levo je drvo) se uplašio i sad će da reši problem hrasta
 


Ali, kako mi nismo duhoviti, tačnije crnohumorni, reći ćemo da Velja neće ništa da sadi i prenećemo vest da je ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić rekao u utorak da će problem hrasta koji je star 600 godina, a koji je na trasi autoputa kod mesta Savinac, biti rešen tako što će stablo biti zaštićeno čeličnom oblogom.


"Drvo će redovno dobijati vodu iz veštačkih izvora", rekao je ministar Velimir Ilić za Radioteleviziju Srbije.


Prema njegovim rečima, asflat će biti potpuno odvojen jednim betonskim armiranim nosačem tako da ne ošteti žile, a ni žile asfalt.

Ćuti, evo ga Vučić...

Ministar je kazao da će učiniti sve da hrast ostane na tom mestu i izrazio zadovoljstvo što i Vlada insistira na tome i što je i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić tražio od njega da učini sve što je moguće. Inače, hrast je viši od 40 metara, a obim stabla je 7,5 metara.

Ilić je naveo da problema ne bi bilo da su nadležni blagovremeno ukazali na hrast i da niko nije pomenuo hrast kada je usvajan prostorni plan za gradnju autoputa, kao i da je vlasnicima zemlje plaćeno to drvo.


On je kazao da su saglasnost na projekat dali i sudski veštaci, Zeleni, lokalna vlast, Skupština Srbije i Spomenici kulture, a ceo problem bio bi izbegnut da je neko ranije pomenuo hrast kod Savinca.


"Nadležni neka se pitaju što ranije nisu reagovali, a ovi što se okupljaju kod hrasta, nema potrebe više da se okupljaju jer ćemo učiniti sve da hrast ostane", rekao je Ilić.

Hrast ne sme pasti

U nedelju, 7. jula, pod sloganom "Hrast ne sme pasti" u mestu Savinac kod Gornjeg Milanovca odžan je protest za očuvanje "hrasta zapisa" koji je na trasi budućeg auto-puta Beograd-južni Jadran.


Skup su organizovali Zeleni Srbije i nevladina organizacija "GM optimist" iz Gornjeg Milanovca, a pročitana je i poruka podrške Evropske zelene partije u kojoj se ukazuje da razvoj infrastrukture nikada ne sme ići na štetu životna sredine i kulturnog razvoja.


Sa tog skupa je upućena poruka da je svima stalo i do prirode i do tradicije, kao i do autoputa, a od vlasti je zatraženo da hrast ostane gde ga je priroda postavila, a ljudi do danas sačuvali.

2024 © - Vesti online