Sreda 10.07.2013.
09:15
Beta

MAT: Solidarni porez? Teško...

"Ta mera, koja zahvata i penzionere i celinu javnog sektora, uključujući i prosvetu, zdravstvo i bezbednost, udara u ono što zovemo zid socijalne prihvatljivosti i političke sprovodivosti", rekao je saradnik tog mesečnika Miladin Kovačević na promociji 222. broja u Privrednoj komori Srbije.

Foto: Ilustracija

On je ocenio da bi pre uvođenja solidarnog poreza, koji je kratkoročna mera, morale da se donesu neke druge mere "koje se tiču promene fiskalnog težišta sa indirektnih ne nešto direktnije poreze", kao što je uvodnje gradske rente.

Kovačević je dodao da u MAT-u nemaju ništa protiv kontrole plata u javnom sektoru i penzija i odustajanja od indeksacije u nekom periodu. Prema oceni MAT-a, solidarni porez koji bi se primenjivao na plate iznad 40.000 dinara i penzije iznad 25.000 dinara u narednoj godni "nesumnjivo može dati polovinu potrebnih ušteda od jedan odsto BDP-a", ima kratkoročni karakter, kao i sve mere iz paketa
pripremljenog za rebalans budžeta".

Ekonomista Stojan Stamenković, koordinator istraživačkih projekata MAT-a, ocenio je da će deficit budžeta u ovoj godini biti šest odsto BDP-a ili nešto više, što je iznad rebalansom predviđenih pet procenata.

To su, kako je navedeno u MAT-u, izizetno visoki nivoi deficita, koji rezultiraju raastućim javnim dugom, skupljim zaduživanjem države i nepoverenjem kreditira i investitora.

Bilten "Makroekonomske analize i trendovi" izdaju Ekonomski institut i Privredna komora Srbije.

2024 © - Vesti online