Utorak 09.07.2013.
18:50
Srna

Mrkonjić: Novi Žeželjev most, objekat br. 1 za Vladu

On je prilikom obilaska radova na novom Žeželjevom mostu podsetio da je rok za njegovu izgradnju 10. novembar ove godine.

Milutin Mrkonjić

''Rok za završetak izgradnje tog kapitalnog objekta na Koridoru 10 kroz Srbiju planiran za 10. novembar ove godine, praktično je već probijen, ali za to ima opravdanja. Šta je, međutim, opravdano kašnjenje, a šta ne, trebalo bi da utvrdi specijalna komisija", rekao je Mrkonjić novinarima u Novom Sadu.

Ministar smatra da je novi Žeželjev most preko Dunava trenutno jedan od najznačajnijih objekata u Evropi.

"Žeželjev most, čiju izgradnju finansira EU, kao i domaći izvori, danas je jedan od najznačajnijih objekata u Evropi. Zato tražim maksimalnu profesionalnost izvođača radova, predvođenih španskom kompanijom 'Azvi'", dodao je Mrkonjić.

On je zahvalio stranim partnerima što u izvođenje radova na novom Žeželjevom mostu uključuju i srpska preduzeća.

Kada bude završen, novi Žeželjev most preko Dunava u Novom Sadu biće dugačak 474 metra i širok oko 31 metar. Imaće dva željeznička kolosijeka, dvije drumske saobraćajnice, kao i dvije pješačko-biciklističke staze.

Radovi na čeličnoj konstrukciji mosta, vrijedni oko 26 miliona evra, finansirani su iz Fonda bespovratnih sredstava Delegacije EU u Srbiji.

Više od 19 miliona evra za izradu glavnog projekta, potom stubova i montažu čelične konstrukcije, kao i demontažu postojećeg mosta, obezbijedili su AP Vojvodina i grad Novi Sad.

2024 © - Vesti online