Sreda 10.07.2013.
04:49
magazin.net.hr

Šta izaziva ljubomoru kod žena, a šta kod muškaraca na FB?

Muškarci "lude" kada njihovoj partnerki na kraju poruke neko stavi emotikon (smajlića namigivanja ili "ne daj Bože" smajlića koji šalje poljubac)
 

Kod ljudi koji imaju bolje ocene na fakultetu, pre će se javiti osećaj ljubomore na Fejsbuku, pokazala je nova studija u kojoj su učestvovali studenti, kojima je rečeno da zamisle da u partnerovom inboksu na FB vide poruku od osobe suprotnog pola u kojoj piše: "Šta radiš kasnije?" Otkriveno je da su oni s višim stepenom inteligencije ili prosekom ocena najljubomorniji.

Pokazalo se i da će oni s višim ocenama vrlo verovatnije postati ljubomorni zbog dvosmislenih poruka koje neko šalje njihovim partnerima. 

- Može biti da osobe s boljim prosekom ocena imaju sklop ličnosti koja ih čini sklonijim ljubomori. Studenti s višim prosekom ocena često su svesniji svega što se događa, pokazuju veću samokontrolu i imaju tendenciju da budu perfekcionisti. Mogućnost nevere percipiraju kao uznemiravanje njihovog pokušaja uvođenja savršenstva - objašnjava profesorka psihologije Denis Fridmen, koja je vodila istraživanje. 

Studija je pokazala da dodavanje različitih emotikona nakon poruke utiče na nivo ljubomore. Žene su ljubomornije kada njihov partner primi dvosmislenu poruku, dok muškarci više lude kada njihovoj partnerki na kraju poruke neko stavi emotikon (smajlića namigivanja ili "ne daj Bože" smajlića koji šalje poljubac). 

- Muškarci su ljubomorniji na seksualnu neveru, dok su žene ljubomornije na onu emocionalnu. Stavljanje emotikona s namigivanjem percipiraju kao koketiranje, možda čak i seksualno sugestivno, što može objasniti zašto su u tom slučaju muškarci ljubomorniji - objasnila je Fridmenova.

2024 © - Vesti online