Ponedeljak 08.07.2013.
22:47
Beta, Telegraf

Makedonski paradajz, ipak, može u Srbiju

Srbija nije zabranila uvoz paradajza iz Makedonije

U tom ministarstvu kažu da nemaju informacije o tome da nije dozvoljen uvoz paradajza iz Makedonije u Srbiju. Po informacijama u medijima, Srbija danas navodno nije dozvolila uvoz paradajza iz Makedonije.

- Tačno je, određena količina paradajza je vraćena. Oni uopšte nisu stigli u Srbiju. Kao izgovor se navodi velika cena, mislim da se radi za oko 300 do 500 tona paradajza. Oni su došli u Strumicu da otkupe paradajz, a sad kad su došli ovde rekli su da cena ne odgovara – izjavio je jedan od makedonskih proizvođača paradajza za lokalne medije.


Vlada Srbije je u petak najavila mere reciprociteta prema Makedoniji, ukoliko se u narednih deset dana ne reši problem ograničenja uvoza brašna i pšenice iz Srbije u tu zemlju. U tom slučaju će, kako je najavljeno, biti razmotreno ograničenje uvoza makedonskog vina i paradajza.

Ministar trgovine Rasim Ljajić je Sekretarijatu CEFTA već uputio pismo s hitnim zahtevom da se održi vanredna sednica tog tela povodom uredbe Vlade Makedonije kojom je prekršen sporazum CEFTA.

Mera Vlade Makedonije, po kojoj za kilogram uvezene pšenice, makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram brašna uvezen iz Srbije da kupe četiri kilograma domaće pšenice, primenjuje se od 1. jula.

2024 © - Vesti online