Ponedeljak 08.07.2013.
14:38
mondo.rs

Ima li života na "potopljenim" planetama?

"Ničeg sličnog nema u sunčevom sistemu. To su planete sa nepreglednim okeanima", tvrdi astrofizičarka Lisa Kalteneger s instituta za astronomiju Maks Plank.

Foto: Ilustracija

"Život na tim planetama možda i postoji, ali je pitanje koliko je sličan našem. Odvijao bi se ispod površine okeana i bez pristupa metalima, električnoj energiji, vatri ili metalurškoj obradi... Ipak, ti su svetovi verovatno predivni. Možda nas bogatstvo tamošnjeg života iznenadi", kaže Kalteneger koja navodida se plave planete okreću oko narandžaste zvezde.

Ove dve planete nalaze se u orbiti zvezde Kepler-62, u čijem sistemu se nalazi ukupno pet planeta, od kojih su dve u takozvanoj "zelenoj zoni". Astrofizičari iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonian sugerišu da su obe planete - Kepler-62e i Kepler-62f, vodene planete, čija je površina potpuno pod vodom, dakle nigde kopna na vidiku, prenosi "Daily Galaxy".

Zvezda Kepler-62 nešto je manja od našeg Sunca i malo hladnija, a planete "e" i "f'"oko nje se okrenu svakih 122 i 267 dana. Pronašli su ih naučnici NASA teleskopom Kepler, po kome su dobile ime.

Nalaze se na oko 1.200 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu lire.

Prema procenama astronoma, obe planete su po veličini u kategoriji super-Zemlja, s tim da je Kepler-62f 40 odsto veći od Zemlje, a Kepler-62e 60 odsto veći od Zemlje.

Topliji je Kepler-62e, pretpostavljaju naučnici, i verovatno ima nešto više oblaka nego Zemlja.

Druga, hladnija planeta, verovatno proizvodi efekat staklenika i greje tako ogroman okean, a ako to nije slučaj onda je to samo ogromna ledena lopta.

2024 © - Vesti online