Ponedeljak 08.07.2013.
13:36
Beta

Jermenci se okupali za praznik

Uživali i stari i mladi
 

Centar glavnog grada Jermenije Jerevana i svi njegovi glavni parkovi bili su preplavljeni ljudima koji su slavili Vardavar - praznik vode, u čast boginje vode Astghik.

Ljudi su jedni druge polivali vodom, a neki su čak sa balkona i prozora prosipali pune kofe. Skoro svi koji su se zatekli na ulicama bili su mokri! Mnogi stranci, uključujući i turiste i strane studente, rado su se priključivali prskanju i zabavi sa lokalnim stanovništvom.

Jedan austrijski student rekao je za kinesku novinsku agenciju Sinhua da takvog praznika nema u njegovoj zemlji, i da oni imaju samo "dosadno tuširanje".


Ime praznika Vardavar potiče od reči "vard", što na jermenskom znači ruža. Jermeni na dan vode prinose ruže paganskoj boginji Astghik, koja je boginja vode i plodnosti. 

Jermenija je bila prva zemlja na svetu koja je usvojila hrišćanstvo kao državnu religiju 301. godine. Uprkos tome, zadržao se veliki broj praznika iz paganskih vremena koji se slave po kalendaru Jermenske apostolske crkve.

Vardavar se slavi 98 dana posle Uskrsa, i postao je veoma važan praznik za Jermene, za koje predstavlja novi početak u svemu, a veruje se i da će se vodom sprati sva loša dela i čamotinja.

2024 © - Vesti online