Baka Vida uputila pomoć u pravi čas

Hod po mukama: Vukomir Tomović

Ovaj dar stigao je u pravo vreme, jer je posle supruge Zorke, koja je preminula posle višegodišnje i neuspešne borbe sa karcinomom dojke, Vukomir je protekle nedelje ostao i bez majke Vukosave. Za njen život se, uprkos svoj sirotinji i muci, koja ga decenijama prati, uporno i hrabro mesecima borio.


- Sve što smo imali, sve donacije koje smo dobili, potrošili smo za Vukosavino lečenje. Kad je preminula, u kući nismo imali ni jednog jedinog dinara. Srećom, istog dana, reporteri "Vesti" su nam javili da nam baka Vida šalje pomoć. Zahvaljujući njenom novčanom prilogu, organizovali smo sahranu i ispratili na onaj svet moju majku, a Predragovu i Ivanovu baku Vukosavu. Odmorila se jadnica. Kao i Zorka, ceo život je patila zbog nepokretnih unuka, a otišla je u muci i sirotinji. Svevišnji je izgleda tako hteo - priča Vukomir punih očiju tuge i dodajući da će ubuduće sam morati da brine o Predragu i Ivanu obolelim od cerebralne paralize. To znači da ih presvlači i oblači, priprema im hranu, kupa, vodi lekarima...


- Ceo život meni je surova borba za goli opstanak. Zorki će sada godišnjica, pa Vukosavi dvadesetodnevni i četrdesetodnevni pomen. Potrebno je da obema podignem i spomenik i da istovremeno Predragu i Ivanu obezbedim lekove i svu potrebnu negu. Kako ću to učiniti, ni sam ne znam. Biće teško, ali moram nastaviti da se borim, ne smem da se predam, šta bi oni ovako nepokretni i bolesni bez mene? - pita se Vukomir, polažući nade u to da će mu, kao i do sada, pomoći čitaoci "Vesti" i humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović.

Boluju od iste bolesti: Katarina Tomović sa ukacima Predragom i Ivanom

Istina, mnogi plemeniti zemljaci iz dijaspore bili su uz Vukomira i njegove teško bolesne sinove, dok su još živeli u Pasijem Potoku na Rogozni, kad je trebalo nabaviti potrebne lekove, dok su gradili kuću u Novom Pazaru, kad su se borili za Zorkin spas, na čemu će im Vukomir biti večno zahvalan.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Nemamo nikakva primanja. Srećom, skoro svakog meseca, neko od dobročinitelja iz dalekog sveta poželi da nam pomogne. Verujte, jedino od toga preživljavamo. Da nije tako plemenitih ljudi, ne znam šta bi sa nama bilo, ni da li bi nas sve mnogo ranije crna zemlja pokrila. Do neba im hvala. Povremeno nas poseti i Hido Muratović, veliki humanista iz Novog Pazara. Uvek upita imamo li hleba i lekova i treba li nešto da pomogne. Dogodi se, kad baš zagusti, da ga i mi pozovemo u pomoć. Nijednom se nije oglušio na naš poziv, na čemu smo mu neizmerno zahvalni - naglašava Vukomir Tomović.

Deo priloga za unuku

Deo donacije od ukupno 200 dolara iz Adelejda, Vukomir je, po želji bake Vide, odvojio 50 dolara za svoju unuku Katarinu, ćerku njegovog trećeg sina Zorana i snaje Marine. Nažalost, njegova unuka, takođe, obolela od cerebralne paralize, nepokretna je od rođenja. Kako kaže Vukomir, to mu je još jedna velika rana na srcu, koju ne može zalečiti do kraja života. Za Predraga i Zorana više nema nade da će prohodati, a za Katarinu, veruje, ipak, postoji šansa.
- Često sanjam kako moja Katarina hoda. Još je dete, možda ja to neću dočekati, ali uveren sam da će medicina napredovati i da će se bar za moju unuku naći lek - kaže Vukomir Tomović.


Novčani dar i Dejanu Mariću

Pored porodice Vukomira Tomovića, baka Vida iz Adelejda je mislila i na devetogodišnjeg Dejana Marića iz Zvornika, obolelog od tumora na mozgu, uputivši mu prilog od 50 dolara. To je učinila kako bi olakšala njegovim roditeljima teško breme plaćanja troškova puta u srpsku prestonicu, gde Dejan mora da dolazi dva puta mesečno na terapije. Reporteri "Vesti" će i ovaj deo donacije uskoro uručiti Marićima, o čemu će ova dobročiniteljka moći da pročita u jednom od narednih izdanja našeg lista. 

2024 © - Vesti online