Ponedeljak 08.07.2013.
00:12
Beta

Tači veruje u dogovor sa Dačićem

Veruje u dogovor: Hašim Tači

U izjavi za Radio televiziju 21 (www.rtv21.tv) Tači je rekao da je sastanak na visokom političkom nivou bio potreban da bi se donele konačne odluke. On je rekao da se dve zemlja sada nalaze u fazi intenzivne primene sporazuma koji su postignuti u skladu sa sporazumom koji su on i premijer Dačić potpisali 19. aprila uz posredstvo visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton.

Prema njemu sve će biti u punoj saglasnosti sa Ustavom i zakonima i interesima Kosova.

"Mi odlazimo (u Brisel) sa najboljim mogućim namerama za postizanje novog dogovora koji će ubrzati proces normalizacije odnosa između države Kosovo i Srbije. Sada smo u fazi intenzivne primene određenih sporazuma koji su postignuti u saglasnosti sa sporazumom od 19. aprila", rekao je Tači.

On je podvukao da Kosovo ali i Srbija ispunjavaju svoje obaveze kako bi se pripremili za izbore koji su zakazani za 3. novembar, po prvi put na celoj teritoriji zemlje.

"Na njima će učestvovati sve zajednice uključujući i srpsku zajednicu na severu Kosova", kazao je Tači.

Kosovski premijer kaže da će se danas uz posredstvo baronice Ešton razgovarati o pitanjima telekomunikacija i energetike.

"Nadamo se pragmatičnim rešenjima, uvek u skladu sa Ustavom i zakonima i u korist države Kosovo, ali naravno u korist dobrosusedskih odnosa i punog poštovanja međunarodnih standarda i kriterijuma", kazao je Tači.

On je rekao da je optimista da će se o tim pitanjima postići dogovor i istakao da Priština ostvaruje svoje obaveze.

"Mi ćemo u četvrtak usvojiti zakon o amnestiji dok će i Srbija izvršiti svoje obaveze koje ima u skladu sa sporazumom. Mi ćemo paralelno raditi na ostvarivanju sporazuma prema agendi kako bismo do kraja godine postigli dogovore o svim pitanjima, kada definitivno treba da se normalizuju odnosi između države Kosovo i Srbije, ali i regiona. Mi imamo evropski pristup koji je u službi svih građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost", kazao je Tači.

2024 © - Vesti online