Nedelja 07.07.2013.
22:30
mozzartsport.com

Srbija vicešampion sveta, Micić najbolji plejmejker!

Veliki uspeh: Reprezentacija Srbije
 

Treća nije bila sreća. Zlata osvojena u Bormiju (1987) i Novom Sadu (2007), kad smo u finalu nadvisili Amerikance, ovoga puta stigla su na naplatu. Juniorska košarkaška reprezantacija Srbije poražena u borbi za najsjajnije odličje na Svetskom prvenstvu od fizički dominantne selekcije Sjedinjenih Američkih Država 68:82 (22:26, 16:14, 13:17, 17:25).


U finalu u Pragu, izabranici Dejana Mijatovića su tri četvrtine držali priključak sa favorizovanim rivalom, na trenutke pretili senzacijom, ali su na kraju morali da pruže ruke boljem od sebe. Za utehu našim Orlovima ostaje srebro, a mladom pleju Vasiliju Miciću podatak da je izabran u najbolju petorku prvenstva!


Micić je večeras bio jedan od najkorisnijih u našem timu (13 poena, deset skokova), Jovan Novak je bio najefikasniji (21 poen), dvocifren je bio još Nikola Jokić (deset), pogodili smo čak devet trojki, ali protiv Amera izgleda da ni to nije dovoljno.


Iako su Amerikanci bili ušuškani u kožu favorita, Srbi su sjajno čuvali rezultatsku neizvesnost i u prvom poluvremenu hrabrom igrom uspeli da koliko-toliko kontrolišu najjače oružje protivnika - šut. Do početka sedmog minuta rezultat se kretao kao na klackalici, a onda smo poveli fenomenalnom trojkom Vasilija Micića sa devet metara 18:15, ali je na isti način – u poslednjoj sekundi napada – odgovorio Vilijams. Tim pogotkom pokrenuo je Amerikance, koji su do kraja prve četvrtine dodali gas i posle nekoliko atrakrivih poteza (dve „banane“, još jedna trojka) rešili taj deo igre u svoju korist 26:22.


Zahvaljujući raspoloženom Jovanu Novaku (početkom druge deonice postigao treću trojku iz četvrtog pokušaja) i hrabrom Nikoli Milutinovu, Orlovi su održavali priključak sa protivnikom, a sjajnom odbranom uspeli da ga svedu na samo 14 poena u narednin deset minuta. Sastav Donovana Vilijama se u takvim okolnostima oslonio na igru iz reketa (22 poena), što mu je u kombinaciji sa lakim pogocima iz kontre (12) donelo preimućstvo na kraju prvog dela (40:38), ali...


Nije to bilo toliko loše izdanje Amerikanca koliko odlučno i srčano naših momaka, koji su vešto koristili atipičnu igru rivala i zadavali mu najveće probleme njegovim oružjem – trojkama. U prvom delu postigli ispalili smo deset dalekometnih hitaca, od kojih je polivina završla u košu. Osim Novaka i Micića precizan pred veliki odmor bio je i Nikola Jokić, njegova trojka donela nam je totalni priključak, pa se uz još dve kvalitetne odbrane na pauzu otišlo sa samo dva koraka zaostatka.


Malo bolje su Amerikanci „otvorili“ drugo poluvreme, vodili 48:45, ali je Andrić još jednom trojkom utakmici dao na neizvesnosti. Uzvratili su Vilijams i Salomon, ali smo imali inspirisanog Jokića i Vasu Micića (do kraja treće četvrtine podelio deset asistencija), jedino smo pokvarili šut za tri poena, dok su Amerikanci dominirali u skoku, gradili druge napade i dolazili do relativno jakih poena, što im je pred ulazak u završnih deset minuta donelo šest poena viška.


Meč je prelomljen početkom poslednje četvrtine. Za tri i po minuta postigli smo samo tri poena, Amerikanci strpljivo povećavali razliku, pogašali iz svih pozicija, „stegli“ odbranu i uveli utakmicu u izvesnu završnicu, pa su na kraju osvojili zasluženo zlato, jer su sve protivnike savladali - ubedljivo.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Srbija – SAD 68:82 (22:26, 16:14, 13:17, 17:25)
SRBIJA: Pot, Novak 21, M. Janković, Jokić 10, Kutlešić, Micić 13, Anđušić, Milutinov 7, N. Janković 9, Andrić 6, Dobrić, Šalić 2.
SAD: Pejton 9, Salamon 12, Vilijams-Gos 15, Smart 11, Frejzer, Robinson, Vinslou, Gordon 6, Harel 17, Tobej 2, Stoks 4, Okafor 6.

2024 © - Vesti online