Ponedeljak 08.07.2013.
08:00
Vijesti

Manje zabave dok ste za volanom

Bolje preživeti lošu pesmu, nego saobraćajnu nesreću
 

Koliko je ovo ozbiljna opasnost pokazuje činjenica da ako pri brzini od 100 km/h, skrenete pogled sa puta u cilju odabira radio stanice ili drugih sadržaja samo četiri sekunde, automobil će za to vreme preći 110 metara. Tokom tog perioda, vozač je potpuno onemogućen da reaguje na događanja u saobraćaju.

ADAC je istražio koliko pažnje oduzimaju različite aktivnosti kao što su rad sa muzičkim uređajem, pretraživanje podataka na putnom računaru. Aktivnost koja najviše skreće pažnju vozača je, prema rezultatima istraživanja, pretraživanje radio-stanica. U proseku su svi testirani vozači za ovaj zadatak morali da pogledaju 11 puta prema uređaju, što je trajalo ukupno 12 sekundi.

Da bi na putnom računaru prekontrolisali koliko još mogu da pređu sa gorivom koje imaju, trebalo im je u proseku 4,4 sekunde.

Najduži neprekidni pogled je trajao dve sekunde, što je pri brzini od 50 km/h gotovo 30 metara pređenog puta – prostor dovoljan da se parkira šest vozila, a pri brzini od 100 km/h oko 55 metara vožnje "naslepo".

ADAC je zato u zaključku istraživanja naveo da vozač, da bi imao potpunu kontrolu, treba maksimlano da izbegava bilo kakve aktivnosti koje nisu vezane za vožnju.

2024 © - Vesti online