Nedelja 07.07.2013.
17:23
Beta

Zajača: Pregled krvi dece zbog olova

Direktor Instituta za medicinu rada Aleksandar Milovanović rekao je da će rezultati biti poznati krajem iduće nedelje. Krv je uzeta od 215 dece iz Zajače i tri susedna sela - Voćnjaka, Paskovca i Gornje Borine, a sadržinu olova u svojoj krvi mogli su da provere i zaposleni u topionici, i svi drugi građani, kazao je Milovanović.

Foto: Ilustracija

Uzorci će biti analizirani u Instituta za medicinu rada, a svaki deseti uzorak biće upućen referentnom institutu u Sloveniji, na kontrolnu analizu. Današnji pregledi su obavljeni na osnovu dogovora meštana tog rudarskog nesta, predstavnika Vlade Srbije, nadležnih institucija i lokalne samouprave, od 27. juna.

Dogovorili su se da zdravstveno stanje najmlađih prati Pedijatrijska služba Doma zdravlja u Loznici, da kliničku kontrolu obavljaju beogradski Institut za majku i dete i Univerzitetska dečija klinika, a stanje životne sredine nadzire Zavod za javno zdravlje u Šapcu. Centralni koordinator svih tih aktivnosti biće Institut za javno zdravlje Srbije, "Dr Milan Jovanovic Batut", iz Beograda.

Ranije analize su ukazale na povećanu koncentraciju olova u krvi dece u Zajači, a poslednja je obavljena februara 2012. godine. Roditelji iz Zajače su se više puta obraćali vlastima i tražili rešenje problema zagađenja prouzrokovanog aktivnošću topionice olova.

2024 © - Vesti online