Nedelja 07.07.2013.
12:54
Beta

SPC bi da gradi hotel i zgrade u Budvi

Mitropolija veliki zemljoposednik duž čitavog primorja
 

Mitropolija je vlasnik velikog kompleksa zemlje u Budvi na kome se nalazi crkva, groblje i parohijski dom, kao i par neizgrađenjh parcela, jedinih slobodnih u delu grada poznatom kao Potkošljun, pišu podgoričke "Vijesti".

Mitropolija je trazila da joj se revizijom detaljnog urbanističkog plana, koja je u toku, poveća spratnost ranije ucrtanih objekata i po nekoliko spratova, te da se ti objekti definišu kao stambeno-poslovni prostori i hoteli, prenosi list.

Mitropolija je prošle godine blokirala račun Opštine Budva zbog duga od 1,5 miliona evra na ime spora koji je Crkva ranije dobila protiv te opštine.

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori vlasnik je vrednih nekretnina na crnogorskom primorju. Mitropolija samo na prostoru Buljarice i kod Svetog Stefana gazduje sa po 30.000 kvadarata atraktivnih parcela, dok je u Bečićima u crkvenom vlasništvu parcela od 23.000 kvadrata.

U okolini Budve u vlasništvu crkve je još skoro 50.000 kvadrata zemljišta, dok u centru starog, budvanskog grada gazduje prostorom od oko 3.000 kvadrata.

2024 © - Vesti online