Nedelja 07.07.2013.
08:24
Vestionline

Narod koji komunicira zviždanjem!

Neka deca u školama uče engleski alfabet, a na ostrvu La Gomera uče da zvižde
 

Jezik se sastoji od samo dva do četiri samoglasnika i četiri suglasnika, a sve ''reči'' su zvižduci. Pedesetih godina prošlog veka upotreba ovog jezika je počela da se drastično smanjuje, a do kraja 20. veka, gotovo je izumro. 

Međutim, Silbo je pod zvaničnom zaštitom države kao primer "jedinstvenog kulturnog nasleđa". Potiče iz starije verzije jezika koji se zvao Silbo Gomero (Gomersko zviždanje") .

Jezik koji je koristio starosedlački narod Gvanče bio je u upotrebi mnogo pre nego što će ostrva oko Pirinejskog poluostrva naseliti Španci. Naučnici veruju da Gvanči potiču sa Severa Afrike, ali je danas Silbo španski u žvizducima.

Zanimljivo je da Silbo nije jedini jezik zviždanja. Sličnim jezikom služe se i stanovnici grčkog ostrva Evia, građani Kuskoja na istoku Turske i u jednom gradu na Francuskim Pirinejima.

Apel za očuvanje ovog neobičnog jezika dočekan je s pomešanim emocijama. Mnogi smatraju da od njega nema nikakve koristi, ali ga deca ipak uče u školama. Sada je ponovo ugrožen, jer ekonomska kriza u Španiji može dovesti do smanjivanja broja predmeta u školama.

2024 © - Vesti online