Subota 27.02.2010.
06:55
Lj. J. - Vesti

Šariću oduzeto slovačko državljanstvo

Robert Kalinjak

Ovo je novinarima saopštio Robert Kalinjak, ministar unutrašnjih poslova Slovačke, iznoseći dokaze da je Šarić, prilikom podnošenja zahteva za odobrenje boravka i upis u knjigu državljana ove zemlje, predao papir kojim se potvrđuje da je zaposlen u firmi "Adini- sport" iz Nove Dubnice, kao šef skladišta i konsultant prodaje!

Istragom je utvrđeno da Darko Šarić nikad nije radio u ovoj firmi i da u vreme navedeno u uverenju o zaposlenju, što je bio jedan od osnovnih uslova da dobije najpre trajni boravak, a zatim status državljanina, nije plaćao socijalno niti zdravstveno osiguranje. To je, prema oceni ministra Kalinjaka, dodatni dokaz da tog zaposlenja uopšte nije ni bilo.


Slovački ministar policije Kalinjak je, uz sve to, najavio da će narednih dana proveriti na osnovu čega je Šarić, praktično po hitnom postupku, dobio trajni boravak u Slovačkoj, koji prethodi dodeljivanju državljanstva. Šarić je, naime, od 1998. do 2004. godine imao odobrenje višegodišnjeg boravka koje mu je isteklo 2004. godine.

On se, međutim, na osnovu jednokratne "turističke" vize ponovo pojavio u Bratislavi 7. maja 2005. godine i istog dana se oženio slovačkom državljankom, čime je stekao pravo na trajni boravak u Slovačkoj. Dozvolu za trajni boravak u Slovačkoj dobio je 30. maja 2005. godine, u januaru 2006. godine se razveo, a u međuvremenu je dobio sve željene papire.

Iskoristio rupe u zakonu


Kalinjak je posebno naglasio da je Šarić iskoristio tadašnje "labave" kriterijume prilikom dodeljivanja statusa. Naime, prema tada važećim propisima, policija za strance nije bila obavezna da proverava ispravnost dokumenata priloženih u zahtevu. Slovački zakon je u međuvremenu pooštren i sada se o dodeli državljanstva se izjašnjava i Državna bezbednost. Zakon, takođe, određuje da da državljanstvo dobijeno na osnovu falsifikovanih, odnosno lažnih dokumenata, nije ni postojalo!

2024 © - Vesti online