Subota 06.07.2013.
11:08
Srna

Venecuela nudi azil Snoudenu

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da će odobriti azil Snoudenu, za kog se veruje da je blokiran u tranzitnom delu moskovskog aerodroma "Šeremetjevo". On je ponudu izneo u govoru održanom povodom nacionalnog praznika Venecuele.

Možda najtraženiji čovek na svetu: Edvard Snouden

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega istakao je da bi njegova zemlja odobrila azil Snoudenu "ukoliko bi to okolnosti dozvoljavale".

Vikiliks je saopštio da je Snouden predao zahtev za azil u još šest zemalja, ali nije želeo da otkrije o kojih zbog "mešanja SAD". Snouden je azil zatražio od 21 zemlje, ali je većina zemalja odbacila taj zahtev. Bi-Bi-Si ukazuje da će Snoudenu biti veoma teško da dođe do države koja eventualno odobri njegov zahtev za azil.

"Evropski vazdušni prostor mogao bi biti zatvoren za svaki avion za koji se posumnja da je u njemu odbegli Snouden", navodi Bi-Bi-Si.

Početkom sedmice, nekoliko evropskih zemalja odbilo je da odobri avionu bolivijskog predsednika Evi Moralesu da na putu iz Moskve prođe kroz njihov prostor zbog sumnji da je unutar letelice Snouden.

Poslanici parlamenta Islanda glasali su da ne diskutuju o eventualnom odobrenju državljanstva za Snoudena pre letne pauze.

2024 © - Vesti online