Subota 06.07.2013.
08:19
Beta

Crna Gora: Mogući novi izbori

Ranko Krivokapić

Krivokapić je u intervjuu podgoričkoj Televiziji "Atlas" rekao da bi, ako do njih dođe, to bila posledica pogibeljne politike crnogorske vlade prema Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP) i nesuglasica o predlogu vlade za rebalans državnog budžeta.


On je naveo da će skupština raspravu o predlogu rebalansa početi 17. jula, ali je dodao da, ako rebalans ne bude usvojen, to ne znači da će pasti Vlada na čijem je čelu Milo Đukanović.


Predsednik crnogorskog parlamenta podsetio je da ustav Crne Gore ne predviđa pad vlade u slučajevima kada u skupštini ne prođu njeni budžetski akti.


Neprihvatanje rebalansa budžeta, kako je Krivokapić objasnio, može za vladu da znači "jasnu poruku" da promeni ekonomsku politiku. Druga je mogućnost da vlada od parlamenta traži glasanje o poverenju. Ako ga ne dobije, onda slede novi parlamentarni izbori. Krivokapić je rekao da bez novih izbora nije moguća prekompozicija vlasti u Crnoj Gori.


On je kazao da SDP ni posle eventualno novih parlamentarnih izbora neće ulaziti u politički savez sa opozicionim Demokratskim frontom, zbog njihovog međusobnog neslaganja o politički važnim pitanjima, pa i o NATO-u.


"Ko nije za NATO, ne može sa SDP", rekao je Krivokapić.


Prema objašnjenju Krivokapića, za evropske integracije i posebno za ambiciju da Crna Gora 2014. godine dobije poziv za članstvo u NATO-u, bilo bi bolje da se ne ide na nove parlamentarne izbore, ali su oni rešenje ako ne postoji drugi način da se zaustavi pogrešna ekonomska politika Vlade.

2024 © - Vesti online