Petak 05.07.2013.
23:44
telegraf.rs

Najneljubazniji u regionu su Crnogorci!

Foto: Ilustracija
 

U ispunjavanju standarda kvaliteta usluga na prodajnim mestima Slovenija je zauzela prvo, a Hrvatska drugo i nazadovala je za jedno mesto u odnosu na istraživanje sprovedeno godinu ranije.

Hrvatski mediji prenose da je Slovenija prva sa 76,7 odsto ispunjenih standarda, Hrvatska druga sa 75,8 odsto, a slede Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

U tih šest zemalja, tajni kupci su od 17. maja do 22. juna posetili 800 objekata – auto-salona, turističko-ugostiteljskih objekata, banaka, maloprodaja, prodajnih mesta telekomunikacijskih preduzeća, benzinskih stanica, supermarketa i uslužnih objekata.

- Vodili su računa o pet osnovnih elemenata dobre usluge kao što su pozdrav, utvrđivanje potreba i želja kupaca, predstavljanje proizvoda, ponuda dodatnog proizvoda i zahvalnosti za posetu. Goste najviše pozdravljaju Hrvati, a najmanje Crnogorci – navodi se u izveštaju.

U Srbiji su najbolji u prepoznavanju potreba kupaca, dok su u Bosni i Hercegovini u toj kategoriji najlošiji.

U Crnoj Gori trgovci najbolje poznaju proizvode koje prodaju, što se, kako je saopšteno, ne bi moglo reći za Bosnu i Hercegovinu, koja je u toj kategoriji ostvarila najlošiji rezultat.

- U izražavanju zahvalnosti kupcima najbolji su Hrvati, a najlošiji Makedonci i Crnogorci. Najviše dodatnih proizvoda se nudi u Sloveniji, a najmanje u Makedoniji – preneli su hrvatski mediji.

Hrvatska je najbolje rezultate ostvarila u auto-salonima dok su najgori supermarketi.

Istraživače brinu turizam i ugostiteljstvo gde je poštovano nešto više od 80 odsto standarda kvaliteta usluge, što ne smatraju dobrim rezultatom.

“Heraklea”, kojom upravlja Agencija za istraživanje tržišta i marketing za takozvani “mystery shopping”, odnosno tajno kupovanje, istraživanje je sprovela u saradnji sa lokalnim agencijama.

2024 © - Vesti online