Petak 05.07.2013.
15:19
Srna

Španija neće da se izvini Moralesu

Evo Morales tražio objašnejnej Španije, Španija kaže da nisu oni krivi
 

Bolivija je saopštila da se Morales vraćao iz Moskve pre tri dana, kada su Francuska i Portugal, a potom i Italija i Španija, zabranili njegovom avionu ulazak u svoje vazdušne prostore. Avion se zbog toga neplanirano spustio u Beč.

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija Margaljo rekao je državnoj televiziji da vazdušni prostor Španije nije bio zatvoren za avion bolivijskog predsednika. On je objasnio da je ranije izdata dozvola za let kroz španski vazdušni prostor istekla kada je Morales sleteo u Austriju, posle zabrana iz Francuske i Portugala.

Da bi preleteo Španiju morala je da se izda nova dozvola, a avion bolivijskog predsednika zaustavio se pre dva dana na španskim Kanarskim ostrvima radi dopune goriva, na putu ka Boliviji.

"Španija ne treba da se izvinjava, zato što njen vazdušni prostor nije bio zatvoren ni u jednom trenutku", rekao je Garsija Margaljo.

Južnoamerički levičarski lideri, uključujući predsednike Argentine i Venecuele, juče su sa samita u Boliviji zajedno zatražili objašnjenje o ovom slučaju od Francuske, Portugala, Italije i Španije.

2024 © - Vesti online